Svensk satsning på smarta fönster

2016-12-22 06:02  

I den nya internet of things-världen ska allt bli uppkopplat. Så även fönstren.

Glömde du stänga fönstret när du gick? Nu kan du hålla koll på det via en app. Företaget Hemmafönster är i färd med att lansera det de kallar smarta fönster.

– Vi börjar med installationer i slutet av januari, säger Magnus Tinglöf, försäljningschef på Hemmafönster.

Redan i dag finns det lösningar på marknaden. Skillnaden är att Hemmafönster integrerar sensorer i sina fönster och skickar med en gateway (som blir en extra nod i hemmets nätverk). Sedan kan användaren övervaka sina fönster från en app på telefonen.

Läs mer:

Läs mer: Ett år med Sveriges smartaste hem

Bakom innovationen står fönster- och dörrtillverkaren Inwido, Hemmafönsters ägare.

– För fyra år sedan såg vi att det här med smarta hem var på gång. Vi såg vad som komma skulle, säger Johan Ambuhm, affärsutvecklingschef på Inwido.

Den insikten innebar att Inwido köpte en andel i We Be Home, ett företag som specialiserat sig på säkerhetslösningar i det smarta hemmet.

– Den här satsningen har tagit oss utanför vår komfortzon, från dörrar och fönster till elektronik och mjukvara. Det har krävt nya kompetenser, säger Johan Ambuhm.

We Be Homes produkter kommer att vara kompatibla med tekniken i de nya smarta fönstren. Hemmafönsters nya produkter (som både omfattar fönster och dörrar) använder den populära och utbredda plattformen Z-wave som teknik för trådlös styrning.

– Det finns enorma möjligheter. Sedan tidigare erbjuder vi smarta persienner som är kopplat till samma system. Då har man inte bara tryggheten, utan också mer komfort och ett bra solskydd, säger Johan Ambuhm.

En ambition Inwido och Hemmafönster har är att tekniken i deras nya fönster och dörrar ska vara enkel att hantera. Deras kunder ska kunna använda appen utan några särskilda förkunskaper om internet of things-lösningar.

– Vi har lagt ett stort fokus på kundupplevelsen. Nu ska du få utsikt med insikt.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt