"Svanberg måste låta sig utmanas"

2007-12-04 23:00  

Ericsson behöver en ny teknikstrateg och fler som vågar utmana Svanberg. Det är telekomanalytikern Helena Nordman-Knutssons recept, efter Ericssons två vinstvarningar.

Carl-Henric Svanberg har svårt att presentera dåliga nyheter. Det har varit uppenbart den senaste tiden. Hans positiva besked lämnas med myndig stämma och strålande leende. De negativa mumlas fram i en bisats. Hela organisationen präglas numera av detta. Flera som Ny Teknik talat med vittnar om att ingen vågar komma med dåliga nyheter. En livsfarlig företagskultur, om det stämmer. Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhmans, är också bekymrad över den utvecklingen. Hon önskar att Svanberg skaffade sig fler personer i sin närhet som vågar utmana honom.

- Det är aldrig bra med för många ja-sägare, säger hon.

Helena Nordman-Knutson anser att telekomjätten behöver en teknikstrateg. Joakim Westh, som sedan i våras ansvarar för både strategi och effektiviseringsprogrammet "Operational Excellence", har Svanberg hämtat från sin förra arbetsgivare, låsföretaget Assa Abloy.

- Westh kan affärsstrategi, men saknar den tekniska överblicken som förre strategichefen Torbjörn Nilsson hade, anser hon.

Teknikchefen Håkan Eriksson skulle kunna överta den rollen, men inte samtidigt kvarstå i sin nuvarande befattning. - En strateg måste vara oberoende av den dagliga utvecklingsverksamheten. Det handlar om att dra slutsatser av trenderna i världen, kunna titta tio år framåt, och inse att mycket av makten handlar om standardisering, eftersom den är en förutsättning för skalfördelar. Helena Nordman-Knutson anser att Ericsson fortfarande i för hög grad förlitar sig på att kunna dra nytta av sin marknadsledande position på mobilsystem.

- Ericsson var ju marknadsledande på telefonväxeln Axe också, men det räcker ju inte när marknaden stagnerar. Företaget borde lägga mer resurser på den snabba utvecklingen av fast bredband och jag önskar också att affärsområdet multimedia jobbade mer mot fasta sidan, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt