Surfa spårlöst med nästa IE

2008-08-28 09:39  
Nya betaversionen 2 av IE 8 släpps snart.

Nästa version av Internet Explorer ska bli bättre på att skydda den personliga integriteten. En ny funktion gör att inga spår efter surfningen sparas i datorn.

I betaversion 2 av webbläsaren Internet Explorer 8 som släpptes idag finns en ny funktion som ska skydda den personliga integriteten.

Den kallas "In Private" och raderar alla spår efter en surfsession.

Syftet är att man ska kunna använda offentliga eller lånade datorer utan att de som sedan använder datorn ska kunna ta reda på vad man gjorde på nätet.

När In Private aktiveras sparas inga cookies, besökta webbadresser eller sökhistorik i datorn. Även den så kallade cachen där webbsidor, bilder och ljud mellanlagras rensas när webbläsaren stängs.

Många vana datoranvändare vet redan hur man kan utplånar surfspåren i datorn. Men det kräver ofta en hel del arbete och det kan vara lätt att glömma någon detalj.

I Internet Explorer 8 sköts det här automatiskt när funktionen aktiveras.

Enligt Cnet planerade utvecklarna av Firefox att erbjuda ett liknande verktyg i version 3 av sin webbläsare. Men på grund av tekniska svårigheter sköts planerna på framtiden.

De som använder Apples nätbläddrare Safari har redan ett "säkert" läge som heter "Surfa privat". Då raderas information för autoformulär, cookies och loggar över besökta sajter och hämtade filer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt