Studie: Barn kan lätt manipuleras av en robot

2018-08-16 10:13  
Forskarlaget testar hur barn påverkas av social påverkan från robotar. Foto: Bielefelds Universitet

Barn är benägna att hålla med en robot oavsett om det roboten säger är sant eller falskt. Det visar en studie genomförd av ett forskarlag vid universitet i Bielefeld.

I studien användes Aschs konformitetsexperiment, döpt efter den polsk-amerikanske psykologen Solomon Asch. Experimentet går ut på att studera social påverkan, eller det vi oftare kallar grupptryck. Försöksdeltagaren luras att tro att den bara är en av många som deltar i experimentet. I själva verket är övriga ”försöksdeltagare” i maskopi med den som genomför studien och instruerade att ge felaktiga svar.

Läs mer: Robotadvokat granskar affärsavtal – ersätter jurister

Aschs experiment visade redan på 1950-talet att vuxna är benägna att hålla med övriga i gruppen oavsett om det majoriteten är sant eller falskt. Enligt forskarna i Bielefeld har inte dagens robotar samma förmåga att manipulera vuxna. Barn, däremot, litar på det roboten säger.

Forskarlaget använde samma metod som Solomon Asch brukade ta till. Deltagarna får se en vertikal linje och ombeds sedan välja en av tre jämförelselinjer varav endast en är identisk med referenslinjen. När barnen valde fel svar stämde de till tre fjärdedelar överens med svaren robotarna levererat.

Vill att robotar ska bemötas med större skepsis

I studien ingick 43 barn i åldrarna sju till nio år, samt ett flertal Nao-robotar från franska Softbank Robotics.

Forskarlaget hoppas att deras resultat ska väcka debatt och leda till diskussion. I synnerhet om vi går mot en framtid där sociala robotar blir vanligare i hemmet, används i undervisning eller i andra sammanhang där barn ingår.

– Ett regulatoriskt ramverk för hur en robot kan påverka ett barn i sociala sammanhang skulle kunna påminna om det som finns kring vilken reklam som visas för barn, säger Anna-Lisa Vollmer, som lett arbetet med studien, till sajten Motherboard. Hon tillägger:

– Påståenden från robotar måste mötas med än större skepsis än de som kommer från människor.

Peter Ottsjö

Mer om: Robotik Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt