Stryktåligt - bara i teorin

2008-09-16 23:00  
Mobiler i duschen

Allt fler tillverkare marknadsför sina elektriska produkter som stryktåliga. Ny Teknik tog dem på orden och ställde fyra mobiler och en radio mot väggen - bara en enda tog sig igenom vårt tuffa test helskinnad.

Vatten, damm, och stötar ska de tåla. Men bara en av mobilerna håller garanterat måttet, och mer därtill.

Den som söker efter en mobil som tål tuffa tag, och kanske minns Ericssons klassiska R310 -"hajfenan" - har nu tre mobiler att välja på i Sverige.

Bastelefonerna Samsung M110 och Sonim XP1 samt turbo-3g-mobilen Sony Ericsson C702.

De är certifierade enligt så kallad skyddsklass Ip-54, vilket innebär att de ska tåla strilande vatten i tio minuter och åtta timmars exponering av finkornigt damm.

Sonim XP1 ska dessutom klara fall från 1,65 meter mot betong och vibrationer mellan 5 och 500 Hz.

Men när Ny Teknik testar dem visar det sig att bara en tål rejält med stryk.

Med på resan är även en vanlig Nokia 3110, eftersom Nokia i dag saknar en uttalat stryktålig mobil i sortimentet.

En halvtimme i dammsugarpåsen medan vi städar klarar alla fyra utan problem.

Men efter tio minuter i duschen tvärdör Nokian, medan Sonims mobil får problem med knapparna och Sony Ericssons med ljudet.

Vatten har tagit sig in, vilket för ip-54-mobilerna

i bästa fall kan förklaras med att duschen vi använt är elakare än ett "standardiserat spridarmunstycke med 10 l/minut vattenflöde" som specificeras i standarden.

- Vi har givetvis testat att telefonen är ip-54 och vi anser att den uppfyller det. Men vi beskriver den som stänk- och dammtålig, och vårt syfte är inte att folk ska duscha med den, utan vi vill visa att den tål miljöer där man kanske är mer försiktig med att ta upp en annan telefon, säger Gustaf Brusewitz, pr-ansvarig för Sony Ericsson i Norden.

Sony Ericssons mobil repar sig dock efter en kvart i ugnen, medan Nokian och Sonim XP1 fungerar normalt först efter något dygns torkande.

Då råkar vi plötsligt tappa mobilerna från balkongen på andra våningen, rakt ner på betongplattorna nedanför.

Gummikädda Samsung M110 och Sonim XP1 studsar och klarar sig bra, medan Sony Ericssons mobil öppnar sig en aning och Nokian flyger i bitar.

Dessutom tar deras mikrofoner stryk - Sony Ericssons får glapp och Nokians går sönder helt.

Vi diskuterar resultatet över varsitt glas öl, och hoppsan! Alla fyra mobilerna trillar ner i ölglasen. Då sållas agnarna från vetet.

Nokian slocknar genast. Sonim XP1 strax därpå. De repar sig först efter flera dagar.

Sony Ericssons mobil verkar först härda ut i ölglaset, trots att den tagit stryk i balkongfallet, men får strax problem med knapparna och tappar ringsignalen.

En vecka senare är det kondens bakom skärmen och knapparna strejkar fortfarande, liksom kameran.

Ringer glatt nere i ölglaset gör däremot Samsung M110, och när vi tvättat den fungerar den klanderfritt, doftande svagt av öl.

- - - - -

Fotnot: På fredagen presenterade Samsung en uppföljare till M110, även den certifierad enligt ip-54, men bland annat med 3g.

Så funkar IP-klassning

Standard för kapslingens tålighet på elektrisk utrustning. Första siffran gäller damm, den andra vatten. Mobilernas Ip-54 innebär tålighet för: 1) exponering av finkornigt cirkulerande talkpulver under en tidsperiod av 2 till 8 timmar med maximalt 20 millibar undertryck inuti kapslingen och maximalt 60 volymer/timme luftgenomströmning. 2) strilande vatten under tio minuter, med hjälp av strilbåge där varje dysa ger 0,07 l/minut vattenflöde. Alternativt används standardiserat spridarmunstycke med 10 l/minut vattenflöde.

Källa: Sveriges tekniska forskningsinstitut

Här är mobilerna som misshandlades i Ny Tekniks test

Sonim XP1
Gsm/gprs.
Walkie-talkie.
Saknar kamera.

Samsung
Gsm/gprs.
Kamera: 0,3 megapixel.

Sony Ericsson C702
Gsm/gprs/turbo-3g.
Kamera: 3,2 megapixel.
Gps.

Nokia 3110
Gsm/gprs/edge.
Kamera: 1,3 megapixel.

Mats Lewan

Mer om: Samsung Sonim XP1

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt