Störst jubel för Googles fototjänst

2015-05-29 09:18  
Förväntansfull stämning på Googles I/O. Foto: Madelene Eifrém

SAN FRANCISCO. En fototjänst som lagrar användarens samtliga bilder och filmer gav mest jubel på Googles utvecklarkonferens där Ny Teknik är på plats.

- Vi lever i en speciell tid. Det är precis i detta nu som det mobila skiftet sker.

Så inledde Googles produktchef Sundar Pichai företagets konferens för utvecklare, Google I/O, som pågår här i San Francisco.

Under torsdagens keynote presenterade Google, i enlighet med förhandsryktena, en ny version av sitt mobila operativsystem Android. Stöd för fingeravtrycksläsare och möjligheten att betala med mobilen var några av de nya funktionerna. Dessutom blir det enklare att kontrollera vad olika appar ska få tillgång till, exempelvis kameran, kontakter eller gps:en. Den nya versionen, som än så länge bara kallas för M, ska också ge bättre batteritid och snabbare laddning av mobiler och tablets. Den släpps till att börja med som en version för utvecklare.

Android startade som ett operativsystem för mobiler 2008, men under de senaste åren har Google tagit fram anpassade versioner för bilen, tv:n och smarta klockor. Under keynoten lade Google fram det senaste tillskottet - ett operativsystem anpassat för sakernas internet, det så kallade internet of things. Projektet kallas för Brillo och är tänkt att koppla samman fysiska saker med mobilen, molnet och med varandra. Produktchefen Sundar Pichai nämnde dörrlås och tvättmaskiner som något som kan integreras i det uppkopplade ekosystemet. Det nya operativsystemet kommer att göras tillgängligt senare i år.

Det som framkallade högst jubel under den drygt två timmar långa presentationen var när Google visade upp sin nya fototjänst. Där kan användaren sortera foton och videor efter dagar, månader eller år. Tjänsten kan också tagga personer, platser och händelser automatiskt och göra dem sökbara. Till skillnad från exempelvis Apples eller Dropbox liknande tjänster är Google Photos kostnadsfri.

De 5600 utvecklarna i publiken fick också en uppdatering om hur Google jobbar med produkter för utvecklingsländer. Och inom området virtual reality berättade Google att det snart lanserar ett kamerasystem ihop med Gopro där användaren kan filma i 360 grader och sätta ihop vr-anpassade filmer som kommer att kunna visas på Youtube.

Populär konferens

  • Googles utvecklarkonferens hålls för åttonde året i centrala San Francisco under torsdag och fredag. I år besöks tillställningen av 5 600 utvecklare. Google har gjort sig känt för att skänka bort påkostade gratisprylar till besökarna och detta år erbjuds utvecklarna på konferensen Googles senaste tablet, Nexus 9, och en enkel papplåda som tillsammans med användarens mobil blir en virtual reality-mask.

Madelene Eifrém

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt