Steve Jobs är tillbaka, igen

2009-09-10 09:08  
Steve Jobs är tillbaka på scenen efter sjukdom och levertransplantation.

Apples vd Steve Jobs är tillbaka på scenen efter lång frånvaro, sjukdom och en levertransplantation. Produkterna Apple presenterade i onsdags kom klart i skymundan.

Steve Jobs är mager, ack så mager. Jeansen fladdrar och tröjan hänger löst. Till New York Times sade han att han behöver gå upp 15 kilo. ”Jag äter frenetiskt. Mycket glass.”

För en annan datortillverkare vore en vd:s sjukdom inte mer än en personlig tragedi. För Apple är det en kris i själva kärnan av företaget. Förutom att Steve Jobs fortfarande håller stenhårt i utvecklingen av produkter och strategin för framtiden är han en ikon. En kändis. För vissa en idol.

Så länge det inte var känt varför han var borta från företaget regnade spekulationer i affärspressen. För vad händer med Apple om Steve Jobs går i pension? Ingen vet – och det är förstås faran med att hänga upp en miljardindustri kring en enda person.

2004 kom första stora skrämskottet. Steve Jobs hade drabbats av cancer i bukspottkörteln.

Han överlevde och tog revansch.

2008 försvann han igen, för levertransplantation. Nu är han tillbaka, mager men lika dominant som vanligt. Prognosen sägs vara utmärkt, men enligt vissa uppskattningar överlever bara 60 procent av patienterna i hans situation längre än 15 år.

Om 15 år är Steve Jobs 69, och börjar kanske tänka på pensionen.

Och vad händer då med Apple? Hur tärd han än är kan ingen fylla hans träningsskor, av märket New Balance 991.

Niklas Dahlin

Mer om: Steve Jobs Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt