Spårar militära containrar i realtid

2015-05-22 08:41  

Försvarets materielverk testar ett nytt system för att spåra och följa godstransporter i realtid.

Försvarsmakten vill ha bättre koll på var det militära godset befinner sig i världen när det transporteras. Man vill också veta vad som händer med containrarna under resorna.

- I dag har vi ett Natokompatibelt RFID-system som vi taggar känsliga godstransporter med. Men det kräver fasta avläsningsstationer, så vi kan inte följa godset överallt. Systemet hade tidigare möjligheter till GPS-funktionalitet men den finns inte längre att tillgå, så vi testar ett nytt system för att se om det passar Försvarsmaktens behov, säger Mika Juvonen, teknisk konsult på FMV, Försvarets materielverk, i Arboga.

- Det handlar om att kunna bevaka att känsligt gods som mat, mediciner eller reservdelar inte hamnar på avvägar, men också om att se vad godset utsatts för under själva transporten, fortsätter han.

FMV testar därför nu en anpassad variant av ett större spårningssystem, som levereras av Mildef Systems AB i Stockholm.

Godspårningssystem består dels av komponenterna Tracking Gateway (TGW) och Tracking Sensor Tag (TST). All information som dessa levererar kan övervakas via en serverlösning, kallad SCC TITAN. Själva kommunikationslösningen tillverkas dock av det kanadensiska företaget Track24 Defence.

FMV arbetar nu sedan några veckor med att testa hur systemet fungerar, tillsammans med försvarets logistikförband Trängregementet i Skövde.

- Systemet får position via GPS och rapporterar via mobilnätet eller via satellitsystemet Iridium, berättar Mika Juvonen.

TGW och TST innehåller bägge sensorer, kommunikationsteknik och GPS-mottagare, men TGW har dessutom möjligheter att kommunicera via mobilnät och satellisystemet Iridium.

Sensorerna upptäcker inbrott i containrarna samt mäter temperatur, luftfuktighet och vibrationer/chock. Och om något händer skickar de omedelbart ut larm till användarna.

- Våra sensorer kan mäta väldigt många faktorer och de sänder löpande all information vidare till mottagaren som kan finnas var som helst i världen, säger Johan Pakarinen, vd på Mildef Systems.

- Den geografiska positionen presenteras ovanpå satellitbilder, vilket innebär att man väldigt exakt kan se var någon eller något gods befinner sig, på vilken plats och i vilken omgivning, berättar han.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Container

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt