SOS Alarm: Tekniskt sett är vi redo för mobilpositionering av nödsamtal

2019-04-05 06:13  
Operatörer på SOS Alarm på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Centralen ligger 36 meter under mark och tar hand om Storstockholms alla 112-samtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt larmtjänst använda mobiltelefoners positionering för att snabbare hitta personer i nöd. Det säger riksdagen i en uppmaning till regeringen om att se över den nuvarande lagen.

Initiativet välkomnas av SOS Alarm. Bakom riksdagens uppmaning står M, KD, C, L och SD. En majoritet i försvarsutskottet påpekar att det finns teknik som gör att en telefons position automatiskt skickas till en operatör om man ringer nödnumret.

Kristdemokraternas ledamot i utskottet, Mikael Oscarsson, pekar på att det kan vara viktigt om en nödställd till exempel förlorar medvetande efter att ha ringt 112.

– Detta kan ju faktiskt rädda liv, säger han.

SOS Alarm: Mobilpositionering är väldigt exakt

SOS Alarm välkomnar uppmaningen från riksdagen. Detta är något som man har gått och väntat på, enligt Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på 112 på SOS Alarm.

– Vi har i dag en mobilpositionering som är väldigt exakt. Tekniskt har vi varit redo för detta i över ett och ett halvt år, att det nu äntligen kan ges lagligt stöd är jättebra, säger han till TT.

Läs mer: Så här vill Kina bestämma position i hela världen

Trots mobiltelefonins alla fördelar har övergången från fast telefoni de senaste 20 åren inneburit stora utmaningar för larmtjänsten.

– När människor använde fast telefon innebar det att vi alltid fick en fast adress i samband med larmet. I dag, när 85 procent av samtalen kommer från mobiltelefoner, får vi inte det, säger Skoglund.

– Att kunna använda mobilens positionering hade inneburit att vi ofta skulle kunna hitta den som behöver hjälp snabbare, fortsätter han.

”Fungerar sämre under jord”

TT: Finns det några faror med att förlita sig på telefonens positionering?

– Vi kommer testa det innan vi startar. Men från tidigare tester vi har gjort så har det i stort sett fungerat klockrent. Det är när telefonen inte har fri sikt mot ett nätverk som det kan fungera sämre, exempelvis under jord eller i en källare. Men på de platser där det ofta är svårt att orientera sig, i skogen eller till sjöss, då är det en otrolig hjälp.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt