Snart börjar EU-registrering av flygresenärer

2017-06-22 08:24  
Foto: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

De nya EU-reglerna att automatiskt registrera flygpassagerares personuppgifter kan börja gälla i Sverige inom ett år.

De nya reglerna innebär att information om bland annat ditt namn, resväg och betalningssätt hamnar hos svenska myndigheter så fort du köper en flygbiljett.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) välkomnar det nya lagförslaget, som föreslås träda i kraft i maj 2018.

– Det ger ökad möjlighet för polis, tull och säkerhetspolis att jobba mot gränsöverskridande brottslighet, säger han till TT.

Syftet med den nya så kallade PNR-reglerna (Passenger Name Record), som tidigare har klubbats igenom i EU-parlamentet, är också att bekämpa grova brott och terror. Enligt en ny utredning ska flygbolagen tvingas att samla in personuppgifter för alla resenärer på flyg till och från EU.

Läs mer:

Läs mer: Tyskland testar ansiktskamera för att hitta terrorister

Uppgifterna ska lagras hos polis och andra berörda nationella myndigheter i fem år, och kan exempelvis användas för att upptäcka misstänkta resmönster och för att automatiskt sålla ut okända passagerare som skulle kunna vara intressanta i grövre brottssammanhang före deras beräknade ankomst till, eller avresa från, Sverige.

Frågan om flygpassagerares integritet hanteras av att uppgifter maskeras i systemet redan ett halvår från insamlandet, så att enbart berörda personer med särskild behörighet kommer åt att se dem i databasen, menar Anders Ygeman.

– Det finns kraftfulla integritetsspärrar och kraftfulla dataskyddsregler. Efter en kort tid så maskeras alla personuppgifter.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt