Smarta glasögon hjälper synskadade

2016-09-28 10:39  

Kameran filmar texten du pekar på, och läser sedan upp den. Glasögonkameran My eye hjälper också synskadade att känna igen personer. Nu kan en svensk lansering vara på gång.

En liten kamera fästs på glasögonskalmen. När användaren pekar på något – en tidningstext, en vägskylt, en person – tar kameran en bild, och läser sedan upp texten eller informationen i en öronsnäcka.

Joachim Kåhlman är journalist på Synskadades riksförbund och testade glasögonkameran My eye på en mässa i Tyskland i våras. Det israeliska företaget bakom tekniken, Orcam, var då i början av en lansering i Tyskland. My eye finns sedan tidigare i Storbritannien, USA och Australien.

Läs mer:

Läs mer: Autolivs forskningschef: Det här bidrar vi med

– Det är en otroligt intressant teknik. Jag ser en enorm potential i den, säger Joachim Kåhlman.

Lösningen skulle kunna vara till stor hjälp i vardagen för många med nedsatt syn och ge dem en större frihet, tror han.

– Man kan snabbt gå igenom familjens post, läsa restaurangmenyer, prislappar, innehållsdeklarationer. Den funktion jag gillade mest var ansiktsigenkänningen, att man kan gå in på ett fik och se om ens kompis har kommit.

Nu arbetar den svenska återförsäljaren Xeye AB på att få My eye översatt till svenska.

– Vi behöver en volym på cirka ettusen enheter för att vi ska översätta systemet. Vi har träffat hjälpmedelscentraler, skolor, syncenter och läkare, säger Patrik Philipson, produktansvarig på Xeye.

Än så länge är inget klart – och om det blir en översättning är det oklart om produkten räknas som ett hjälpmedel som blir subventionerat. Ett set skulle kosta mellan 30 000 och 35 000 kronor i Sverige, enligt Patrik Philipson.

Glasögonkameran har utvecklats av samma personer som ligger bakom bilsäkerhetssystemet Mobileye, som Ny Teknik har skrivit om flera gånger.

Läs mer:

Läs mer: Smart algoritm säkrar bilen med bara en kamera

Mobileye har samarbeten med flera stora biltillverkare och har varit lösningen i bland annat Teslas autonoma bilar. Med endast en kamera i bilen håller systemet reda på trafiken, vägmarkeringar och vägskyltar och hjälper föraren att upptäcka faror i tid. En algoritm beräknar avstånd och tid till en krock.

Läs mer:

Läs mer: Nästa variant är för självkörande bilar

Glasögonkameran har en optisk inläsning, samt en igenkänningsfunktion som gör att systemet lär sig känna igen utvalda föremål eller personer.

 

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt