Skolrobot lär sig känslor

2013-04-18 14:08  
Roboten Nao från franska Aldebaran ska praktisera i skolklasser i Göteborg. Foto: Dan Degerman/GU

I Göteborg ska roboten Nao lära sig hur man stöttar elever i klassrummet och reagerar på hur de mår.

Den är fyra decimeter hög, saknar ben och ska de närmaste åren lära sig hur lärare gör för att ge elever stöd i klassrummet.

Roboten Nao är huvudpersonen, om man kan säga så, i ett treårigt EU-stött forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Målet med forskningen är att se om robotar kan användas i pedagogiska sammanhang.

Här är det viktigt att roboten kan förstå vad barnen har för behov.

-Många robotar kan visa känslor, men inte reagera, säger Wolmet Barendregt, universitetslektor på institutionen för tillämpad informationsteknologi.

Roboten är utvecklad av det franska företaget Aldebaran. Den är utrustad med kameror, högtalare, mikrofon samt program för ansiktsigenkänning och taligenkänning. Den har sensorer för att känna av beröring av olika slag och för att känna av avstånd. Den rör sig med hjälp av elektriska motorer och har händer som kan gripa tag i föremål.

Wolmet Barendregt och doktoranden Sofia Serholt arbetar med en skola i Göteborg där Nao så småningom ska få praktisera i klasser från femman till sjuan. Men först ska forskarna studera hur lärare gör när de samspelar med elever för att utveckla robotens beteenden.

Wolmet Barendregt betonar att det inte finns någon tanke att roboten ska ersätta lärare. Roboten ska, om projektet går bra, kunna fungera som komplement till både lärare och datorprogram.

-Roboten kan vara med när elever jobbar individuellt eller i en liten grupp. I dag kan de få jobba själva med en dator, då kan roboten vara ett stöd i stället för att de inte har något stöd alls.

Nao har också tre syskon som finns på olika universitet i Storbritannien och Portugal. Det gemensamma forskningsprojektet Emote stöds av EU med 2,9 miljoner euro, och ska avslutas i slutet av 2015.

Se film om roboten från Aldebaran här:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/nNbj2G3GmAo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Anna Orring

Mer om: Utbildning Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt