Digitalisering

Så kan satelliter hjälpa oss bekämpa bränder

Sommaren 2018 rasade flera svåra skogsbränder i Sverige, som i Ängra utanför Ljusdal.Foto: Mats Andersson/TT Foto: Mats Andersson/TT
Copernicus-satelliten Sentinel-2 tog bilden över ett brandhärjat Sverige 17 juli 2018. I dag uppdateras satellitbilder för Sverige var tredje dag. Med KTH:s nya metod och uppdaterad information varje timme kan bättre brandprognoser göras. Foto: Copernicus
Esas Sentinel-1-satellit är en av datakällorna som Yifang Ban och hennes forskarteam använder. Foto: ESA/ATG Medialab
Yifang Ban, professor och avdelningschef för enheten Geoinformatik vid KTH i Stockholm. Foto: Press
Leif Sandahl, brandingenjör hos Myndigheten för samhällsskyd och beredskap, MSB. Foto: Press

Med hjälp av satellitdata och maskininlärning ska KTH-forskare skapa en effektivare metod för att spåra skogsbränder – och analysera skadorna som följer i eldens spår.

Publicerad

I slutet av april bröt det ut flera skogsbränder i landet, bland annat i Tjällmo i Motala, Hästveda i Hässleholm och i Gislaved. En som noggrant följer utvecklingen är Yifang Ban, professor och avdelningschef för enheten Geoinformatik vid KTH i Stockholm.

På KTH leder professor Yifang Ban arbetet med att utveckla ett helt nytt sätt att övervaka förändringarna som skogsbränder orsakar. Kärnan i projektet utgörs av en egenutvecklad metod. Den använder olika typer av multitemporal satellitdata, det vill säga data insamlad vid olika tidpunkter över ett område.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här