Så får du startmenyn tillbaka i Windows 8

2012-11-09 10:12  

Även om den nya startskärmen i Windows 8 ger en rad möjligheter som tidigare inte funnits är det många som saknar den traditionella startmenyn. Här finns knepen för att få den tillbaka.

En vanlig kritik mot Windows 8 är att den klassiska startknappen med startmenyn saknas när man befinner sig i det traditionella skrivbordsläget. Detta trots att den nya startskärmen innebär en förnyelse med möjligheter och arbetssätt som tidigare saknats.

De aktiva rutorna på startskärmen kan visa nya mejl, möten, nyheter med mera, och för att hitta appar som inte syns gör man en snabb sökning.

Men för den som vill ta förnyelsen med ro finns det en rad fristående program som ger startmenyn tillbaka.

Här är två bra genomgångar av sådana program – en från Cnet och en annan från Locker Gnome.

Programmen placerar en startknapp på vanlig plats i det traditionella skrivbordsläget som fortfarande finns kvar i Windows 8. Skrivbordsläget når man med Windowtangent+E eller genom att klicka på en ruta på startskärmen som leder till skrivbordet.

Egentligen är skrivbordsläget en app bland andra i Windows 8, som används då man kör vanliga Windowsprogram. Längst ner till vänster på skrivbordet finns nu en knapp som leder tillbaka till startskärmen.

Vill man i stället ha en traditionell startknapp med startmeny där installerar man alltså något av de fristående programmen.

Microsoft har å sin sida gjort klar att man inte kommer att återinföra startmenyn.

Man ska också komma ihåg att även med något av programmen installerade kommer man alltid till den nya startskärmen då man startar datorn.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt