Ring billigt på semestern

2010-06-29 11:08  

Hutlösa priser för mobilsamtalen på semestern fick Joacim Boivie att tänka till. Resultatet blev företaget Holidayphone som i dag lanserar kontantkort med ip-telefoni för en bråkdel av vad ett vanligt utlandssamtal kostar.

- Jag upptäckte själv, när jag bokade en resa med familjen till Thailand förra hösten, hur dyrt det skulle bli att ta med sig mobilen.  Tar du emot ett samtal från Sverige i Thailand kostar det dig 20 kronor i minuten – för att inte tala om hur dyrt det är att mobilsurfa, säger Joacim Boivie till Ny Teknik.

Hans lösning blev att kombinera ett thailändskt kontantkort med ip-telefoni. Samtalen till det svenska mobilnumret vidarebefordras med ip-telefoni till ett thailändska kontantkort som man köper av Holidayphone och sätter in i sin mobil.

Holidayphones kontantkort kostar 179 kronor och räcker för tre timmars inkommande samtal. Sedan fyller man på det som ett vanligt kontantkort på plats i Thailand.

- Du får en minutkostnad på bara 1 krona för samtalen från Sverige när du är på semester i Thailand i stället för normaltaxan 20 kronor. Och när du ringer från Thailand till Sverige med kontantkortet är minutkostnaden bara 1,30 kronor, säger Joacim Boivie.

Ännu billigare är det att mobilsurfa. Den Telenorägda thailändska mobiloperatören DTAC, som Holidayphone samarbetar med, tar bara 26 öre i minuten för mobilsurfning.

- DTAC tar betalt per minut och inte efter hur många byte man laddar ned, säger Joacim Boivie.

Efter lanseringen av det thailändska Holidayphone-kortet i Sverige ska Joacim Boivie och hans två kompanjoner John Elvesjö och Magnus Wiberg gå vidare till andra europeiska länder.

- Jag tror definitivt att vi kan göra något stort av detta. Alla semesterfirare har problem med dyra roamingavgifter vid utlandssamtal, säger Joacim Boivie.

- Vi börjar med att koppla upp andra europeiska länder mot vårt thailändska system. Sedan får vi se vilka andra semesterländer som vi kan etablera oss i, säger Joacim Boivie.

Joacim Boivie och hans kompanjoner har tidigare startat framgångsrika företag inom it och telekom.

Joacim Boive har grundat både Mobispine och Bytalya.com, Magnus Wiberg är medgrundare till Pricerunner och John Elvesjö var med och grundade Tobii Technology.

Så funkar Holidayphone

  1. Man köper ett SIM-kort på Holidayphone.com för 179 kronor. Kortet är ett kontaktkort hos den thailändska mobiloperatören DTAC. Den första laddningen som följer med räcker för cirka 3 timmars ingående mobilsamtal från Sverige.
  2. Före avresan till Thailand vidarekopplar man sitt svenska mobilnummer till ett svenskt 08-nummer enligt instruktionerna i välkomstbrevet. Samtalen till ditt svenska mobilnummer vidarebefordras sedan via ip-telefoni till det nya thailändska kontantkortet.
  3. Sätt i det Holidayphones thailändska SIM-kort när du klivet på planet till Thailand.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt