Regeringen vill införa 200 skoltimmar teknik

2016-08-23 15:16  
Regeringen föreslår obligatorisk undervisningstid för teknikämnet i grundskolan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fler timmar till matematik och teknik och färre för elevens val. Det ingår i regeringens förslag på en stadieindelad timplan för grundskolan som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) presenterade i dag.

(Artikeln har uppdaterats)

Matematikutbildningen i grundskolan ska utökas med 105 timmar till 2019. Timmarna tas från ämnet elevens val. Även teknikämnet ska stärkas till minst 200 timmar i grundskolan.

Ett syfte med förslaget är att ge elever den undervisningstid de har rätt till och som behövs för att nå kunskapskraven, understryker Fridolin.

En stadieindelad timplan ska göra det lättare för skolorna att följa upp undervisningen. Nuvarande timplan omfattar hela perioden mellan första och nionde klass. Därför varierar undervisningstiden i olika ämnen mellan skolor, anser Fridolin. En stadieindelning gör skolan mer jämlik, enligt ministern.

– Tekniskt kunnande är i det moderna samhället en demokratifråga, säger Fridolin, som påpekar att människor möter tekniken i dag i alla branscher.

Teknik ryms i dag inom NO, men blir nu eget ämne som tydliggörs enligt förslaget.

En majoritet i riksdagen – Alliansen och Sverigedemokraterna – vill ha fler idrottstimmar i undervisningen, men det ingår inte i regeringens förslag.

– Mer betygsatt idrotts- och hälsoundervisning är inte det som gör att de barn som rör sig minst kommer att göra det i större utsträckning, säger Fridolin.

Det viktiga är att de rör sig varje dag, men det kan vara på rasterna exempelvis, anser han.

Läs mer:

Läs mer: Tekniklektioner sågas av Skolinspektionen

Från borgerligt håll finns stöd för en stadieindelad timplan och mer matematik. Men M och L är kritiska.

– Vi kan konstatera att regeringen har misslyckats med att införa matten, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas talesperson i utbildningsfrågor.

Regeringen borde ha kunnat erbjuda mer matematik redan från höstterminen 2016 om den hade gått M till mötes, säger hon.

M hade också velat se mer idrott och hälsa. Det utesluter inte att barn bör röra sig även på raster, anser Waltersson Grönvall

– Vi är ett av de länder i Europa som ligger absolut lägst när det gäller undervisningstimmar i idrott, säger hon.

Liberalerna håller med. ”Jag förutsätter att den riksdagsmajoritet som tidigare kört över regeringspartierna när det gäller mer idrott, mer matte och en tioårig grundskola kvarstår och nu snarast driver igenom detta fullt ut”, säger Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet och gruppledare, enligt ett pressmeddelande.

 

Läs förslaget i sin helhet via regeringens hemsida

Läs debattinlägg om satsningen

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt