Rätt att bli glömd gäller bara Google i EU – inte i världen

2019-09-24 14:59  
Totalt har sökmotorn Google fått in drygt 24.000 begäranden om borttagning från Sverige. Foto: AP Photo/Matt Rourke/TT

Varje år begär tusentals svenskar att de ska bli "glömda" på nätet. Nu har EU:s domstol slagit fast att länkträffarna ska tas bort inom unionen. Men de blir kvar i övriga världen.

Sedan 2014 har EU-medborgare rätt att bli "glömda" på nätet. Förenklat innebar det att en sökmotor efter begäran inte ska visa vissa sökträffar på sökfrågor som innehåller en persons namn.

Totalt har sökmotorn Google fått in drygt 24.000 begäranden om borttagning från Sverige. Enligt Datainspektionen uppfattning är det främst privatpersoner som vill undkomma sökträffar på sina namn.

– Det handlar ofta om väldigt vanliga personer som kanske blivit uthängda på forum eller andra sajter. Det kan hindra från att komma ut i arbetslivet. För många kan en sökning bli ett första intryck av en person, säger Olle Pettersson, jurist på Datainspektionen.

Blockeras bara inom EU

Hittills har det rått oklarheter kring hur utbrett bortplockandet av sökträffarna blir.

Men nu har EU:s domstol kommit med ett utslag efter en långvarig strid mellan Frankrike och datajätten Google, som inte velat acceptera franska domstolsorder om en total nedsläckning av länkarna.

Läs mer: Datainspektionen överklagar Google-dom

Enligt domstolen ska sökmotorer i EU som åläggs att inte länka till den som fått rätt att "bli glömd" inte behöva se till att länkarna försvinner över hela världen – bara i EU:s medlemsländer.

Kan gå att kringgå

Den franska linjen har varit att en nedsläckning som är geografiskt begränsad öppnar upp för sätt att kringgå länkblockeringen. Det kan till exempel handla om att någon använder en VPN-tjänst som gör det möjligt att undkomma blockeringen.

– Effekten av det här blir att man får det dolt för alla inom unionen men utanför dyker sökträffarna upp, säger Olle Pettersson.

EU:s domstol konstaterar dock att det inte finns någonting i EU-lagstiftningen som kräver globala åtgärder från sökmotorerna. Samtidigt påpekas att lagstiftningen heller inte förbjuder globala åtgärder – om myndigheterna i enskilda medlemsländer vill driva igenom sådant i sina länder.

Mer om: Google EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt