Prisad klocka larmar 112

2015-05-05 13:57  
Genom att förse låset på bilbältet med små lampor som gör det lättare att hitta när det är mörkt kammade Tora Nykvist, Tova Bramsved och Vilma Degrer från Sandeplansskolan i Hölleviken hem ett pris i kategorin Teknisk lösning. Foto: Maria Swanström

En brandsäker ljusstake. Vapen som bara kan avlossas om fingeravtrycket är registrerat. Dragkedjan som aldrig kan fastna i tyget. I går korades vinnarna i Finn Upp, Sveriges största uppfinnartävling för högstadieelever.

Stämningen i Bryggarsalen på Norrtullsgatan i Stockholm var på topp när årets vinnare i Finn Upp tog emot sina prischeckar på upp till 5 000 kronor. Lärare, elever, familj och vänner på plats applåderade nio pristagare i fyra kategorier; samhällsnytta, idéhöjd, teknisk lösning samt hederspris.

Förstapriset i kategorin samhällsnytta gick till teknikkonceptet Gunsafe, framtaget av Isak Johnsson, 14 år, från Christinaskolan på Lidingö. Här handlar det om ett vapen som bara kan användas av den person som registrerat sig med sitt fingeravtryck.

Andrapriset i kategorin gick till en akutklocka, uttänkt av 16-åriga Nancy Elturk, 16 år från Risbroskolan i Fagersta. Armbandsuret larmar 112 genom en vridning och inbyggd gps och mikrofon gör det möjligt att lokalisera personen som behöver hjälp.

I kategorin idéhöjd kammade blixtlåskonstruktionen Easy zip hem segern. Här hindrar en plogform på löparen att blixtlåset fastnar i tyget. Jonas Tollesson, 16 år från Tanumskolan i Tranumshede står för idén.

Här gick andrapriset till en så kallad smördressomat, en smörbehållare för skolmatsalar. Elias Åkersten, 13 år, från Carlshöjdsskolan i Umeå fick idén när han såg alla halvätna portionsförpackningar som slängs bort.

När det gäller tekniska lösningar prisades ljusstaken som inte går att tända förrän den har fyllts med vatten, som i sin tur släcker elden när ljuset brunnit ut. Den idén har 13-åriga Stella Ädelqvist från Christinaskolan på Lidingö tänkt ut.

Andrapriset i kategorin gick till de tre 15-åriga flickorna Tora Nyqvist, Tova Bramsved och Vilma Degrer från Sandeplanskolan i Hölleviken. Genom att förse låset på bilbältet med små lampor ska det bli lättare att hitta när det är mörkt.

Hederspris gick till Herobox; en insamlingsbox till behövande med tillhörande app som gör det möjligt att välja vad pengarna ska gå till, "störkör" ett billäge på mobilen som gör sms och inkommande samtal ljudlösa samt "jacksäcken" en väska och jacka i ett.

- Eleverna är verkliga stjärnor och många av dem var väldigt intresserade av hur man tar patent, säger Maria Swanström, projektledare för Finn Upp.

Finn Upp, som vänder sig till elever i årskurs sex till och med nio, startade för 35 år sedan och går varje år. I år skickades 2000 tävlingsbidrag in.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Klocka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt