Polisen skaffar drönare

2015-03-02 14:15  

En särskild "quadrocopter-grupp" ska ge understöd åt piketpolisen, bombskyddsenheterna och nationella insatsstyrkan.

Obemannade flyg används redan av Försvarsmakten och Sjöräddningen. Nu ska även polisen skaffa drönare som ett komplement till polisflyget. Initialt handlar det om att upphandla tre-fyra quadrocopters.

- Vi ska inte ha de allra största militära modellerna, vi håller oss i skiktet "in line of sight". Men det handlar inte om några små hobbymaskiner naturligtvis, säger Per Engström, gruppchef på polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

En grupp om tre poliser ska utbildas med hjälp från försvaret.

- Den här gruppen ska sedan besöka olika avdelningar inom polisen och se var de kan göra nytta. Framförallt är det specialenheterna piketpolisen, bombskyddsenheterna och nationella insatsstyrkan som kommer att ha användning för dem, säger Per Engström.

Men i förlängningen är tanken att polisen över hela landet ska använda drönare vid behov. Det kan handla om att övervaka bränder, söka efter försvunna personer och ta översiktsbilder åt kriminalteknikerna.

Polisen hoppas kunna börja testflyga redan under sommaren. Drönarna ska användas på prov i polisiär verksamhet under 2016.

- Nu måste vi se över vilka regelverk vi har att ta hänsyn till. Kameraövervakningslagen är anpassad för fasta kameror, och därför måste vi få en regeländring för vår verksamhet. Som det är nu så krävs det tillstånd varje gång vi ska filma, säger Per Engström.Följ Ny Teknik på Facebook!

Tommy Harnesk

Mer om: Drönare Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt