Polisen överväger skrota IT-fiasko

2014-02-05 07:07  

Kritiken har varit massiv det senaste året mot polisens nya IT-system, bland annat från externa konsulter och från facket.

– Det här systemet har inte fungerat bra, och framför allt har rikspolischefen reagerat på att personalen som ska använda systemet inte har det stöd som de behöver, säger Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen (RPS) till Dagens Nyheter.

Just nu sker en analys om vad som ska hända med Pust Siebel, som systemet heter. På tisdagen lades det fram en delredovisning, som bland annat polisforskaren Stefan Holgersson arbetat med.

"Vi har kommit framåt i arbetet, men det finns många faktorer att väga in och det kräver fortsatt arbete", säger Holgersson, enligt ett pressmeddelande från RPS.

Pust Siebel, som används för att rapportera in brott, har dragits med enorma problem. Poliser har vittnat om att det kan ta timmar att lägga in enkla ärenden. Facket vill att det ska skrotas helt.

Systemet har utvärderats och sågats både av IBM och EY, tidigare Ernst & Young. "Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen", skrev konsulterna på EY.

Uppgiften om vad det har kostat varierar. DN nämner summan 85 miljoner kronor. I december uppgav RPS för TT att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor.

TT / Ny Teknik

Mer om: Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt