Polaroiden återuppstår i digtal form

2007-02-20 23:00  

Zink är en fotoskrivare som inte behöver något bläck. I stället används ett papper där kristaller får sin färg när de värms upp. Skrivaren är så liten att den kan byggas in i en kamera.

En skrivare som inte använder vare sig bläck, lasertoner eller färgband har presenterats av amerikanska Zink, som har sitt ursprung i företaget Polaroid.

I specialpapperet som används finns tre skikt med genomskinliga mikroskopiska kristaller. När de värms upp av skrivaren får de sina färger, cyan, magenta och gult, som i olika blandningar kan reproducera hela färgskalan.

De tre typerna av färgkristaller aktiveras vid olika temperaturer och färgintensiteten bestäms av hur länge en kristall värms upp.

- En grön bildpunkt fås då en gul kristall värms med en snabb hög temperaturpuls och därefter en cyanfärgad kristall med en längre puls med lägre temperatur, förklarar Zinks teknikchef Steve Herchen för Technology Review.

Företaget räknar med att senare

i år börja sälja sina första produkter, en fristående skrivare och en kamera med inbyggd skrivare. Alltså en digital uppföljare till den klassiska Polaroidkameran.

Priset förväntas bli 700 respektive 1 400 kronor och ungefär en och femtio för ett papper i storlek 2 × 3 tum.Ett foto i den storleken tar omkring en minut att skriva ut.

På sikt hoppas Zink att dess nya teknik även ska dyka upp i datorer och teveapparater.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt