Peter Sundes attack mot Mark Zuckerberg

2017-09-05 16:32  

Peter Sunde var gäst på Sthlm Tech Fest. Och tackade med att dela ut armbågar till Sverige, Hollywood och Mark Zuckerberg.

Torrentsajten The Pirate Bays storhetstid är över, fängelsestraffet är avtjänat, men medgrundaren Peter Sunde – som snart fyller 38 – är lika frispråkig som alltid. Under Sthlm Tech Fest intervjuades han av författaren och affärsängeln Jason Calacanis.

– Mark Zuckerberg vore definitivt mer skrämmande som president än Trump. Trump ser ut som den han är: han ser ond ut, han ser ut som en fucker, och han är en fucker. Men Zuckerberg ser ut som en snäll kille, men i själva verket är han en fucker han också.

De hade hamnat där via en diskussion om djurhållning. Jason Calacanis hade frågat veganen Sunde om historien kommer att döma oss som tillåter dagens livsmedelsindustri och djurhållning att fortgå. Varpå Peter Sunde svarade att ”Zuckerberg nog kommer att bättra på historien med ett av sina filter”.

Läs mer: 

Läs mer: Maskininlärning ska stoppa falska nyheter på Facebook

Mycket av intervjun berörde av naturliga skäl The Pirate Bay, fängelsestraffet och synen på upphovsrättsskyddat material. Det var 2010 som hovrätten slog fast att ”Peter Sunde visserligen gjort sig skyldig till medhjälp genom att bidra till driften av tjänsten, men han kan inte anses vara verksamhetsansvarig i övrigt”. Sunde dömdes till fängelse i åtta månader.

– Den korta versionen är att Sverige är korrupt, säger han om åtalet, rättegången och domen.

– När Pirate Bay började bli populärt så fick de amerikanska myndigheterna många besökare från Hollywood som hade synpunkter på de här märkliga människorna från Sverige. Vita Huset bjöd in Sveriges justitieminister och fick höra att Sverige skulle drabbas av handelssanktioner om man inte stängde ner Pirate Bay. Det lustiga är att en svensk åklagare redan kollat på ärendet och sagt att ”de här killarna är smarta, de har sett till att allt de gör är lagligt”.

Läs mer:  

Läs mer: Ministrarnas brev ska locka teknikjättarna till Sverige

Under samtalet med Calacanis argumenterade Peter Sunde för att upphovsrätt och internet inte fungerar bra tillsammans.

– För mig handlade Pirate Bay om att göra det möjligt för människor som inte kan ta del av marknaden att ha tillgång till information. Jag minns när jag var i Kosovo, folk var som besatta. Utan Pirate Bay skulle de inte ha Photoshop och alla andra program som behövs för en yrkeskarriär, de skulle inte kunna tala engelska. För ingen är intresserad av att sälja till Kosovo. Det finns ingen marknad, men med Pirate Bay blev de en del av det globala communityt.

Men hur ska man hitta balansen mellan de som skapar innehållet och de som vill att det innehållet ska delas fritt?, frågade Jason Calacanis.

– Först och främst: de flesta Hollywood-filmer har fått igen sina pengar innan de ens visas i biograferna. Hitta Nemo är ett bra exempel. De sålde leksaker till barn som tillverkats av andra barn. För miljontals dollar, sköt Sunde tillbaka.

Sitt fängelsestraff på Västerviksanstalten avtjänade han för tre år sedan.

– Jag satt med seriemördare, gängledare och kidnappare. Men vi bakade bakor och jag berättade för dem varför man inte ska äta kött. De kallade mig Jesus, eftersom jag satt där på grund av andra människors synder.

Sundes karriär efter The Pirate Bay

Efter The Pirate Bay startade – och sålde – Peter Sunde företaget Flattr, vars tanke gick ut på att låta användaren betala en månatlig summa pengar som delades ut till de sajter eller det innehåll användaren besökte eller använde mest. Just nu håller han på med en dokumentärserie om aktivister.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt