Pagrotsky öppnar för nya ägare i Boxer

2003-10-02 10:55  

Efter att aktierna i det statliga sändarbolaget Teracom har flyttats från Marita Ulvskogs kulturdepartement till Leif Pagrotskys näringsdepartement har kravet på en statlig majoritet i digitaltevebolaget Boxer mjukats upp, skriver tidningen Resumé i dag.

- De gamla direktiven är borta, säger Tobias Hernmark, ansvarig för Teracom i näringsdepartementet, till Resumé.

Kulturminister Marita Ulvskog såg Boxer som statens instrument för att behålla greppet om teveutbudet och förbjöd Teracom att säja ut majoriteten av aktierna i operatörsbolaget Boxer.

I dag ägs Boxer till 30 procent av Skandia och 70 procent av statliga Teracom. En norsk investmentbank har fått uppdraget att sälja större delen av Boxer, uppger Resumé.

- I ett första steg ska vi ner till 51 procent. Men det finns inga direktiv som i detalj reglerar hur många procent av Boxer som vi ska äga, säger Teracoms informationschef Christer L Lundin.

En tänkbar köpare till boxer är det börsnoterade mediaföretaget MTG, som krävt att få bli digitalteveoperatör. MTG hoppade tidigare av den marksända digitalteven med sina tevekanaler i bolaget Viasat.

Regeringens ensamutredare Robert Nordh ser över operatörsrollen och ska lämna en delrapport efter årsskiftet. Men motståndet mot MTG som ägare till Boxer är kompakt i branschen. Man vill inte ha en operatör med egna programintressen som ägare av det marksända operatörsbolaget.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt