Optisk terabyteskiva spar datorkraft

2009-08-04 14:09  

En optisk lagringsskiva med kapaciteten 1 TB ska tas fram av några japanska elektronikföretag. Skivan ska spara datorkraft.

Hitachi och Mitsubishi Chemical samt ett universitet i Tokyo ska utveckla en optisk skiva till 2012 som kan lagra 25 gånger mer data än en Blu-rayskiva.

Med kapaciteten 1 terabyte är det meningen att den kraftfulla skivan ska komplettera data som lagras på hårddisken. Redan idag finns kommersiellt tillgängliga hårddiskar på 2 TB, men genom att använda en kombination av mindre hårddiskar och optiska skivor med stor lagringskapacitet hoppas man kunna minska energiåtgången i en pc med upp till 40 procent, beroende på hur smart datalagringen kan fördelas mellan medierna.

För att kunna lagra den stora mängden data väntas man välja en teknik baserad på hologram.

Ett nytt bolag för att utveckla skivan bildades i slutet av juli, rapporterar tidningen Yomiuri Shimbun. Satsningen uppskattas till 750 miljoner kronor under de kommande tre åren.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt