Opera bygger in gratis vpn i webbläsaren

2016-04-21 14:22  

Norska Opera bygger in vpn i sin webbläsare för pc för att skydda kundernas data och integritet.  Tekniken kan användas både för att runda brandväggar och för att dölja surfarens ip-adress.

Säkerhet blir ett viktigare försäljningsargument för it-företag. Den senaste tiden här både Whatsapp och Viber meddelat att de krypterar kundernas meddelanden hela vägen från mobil till mobil. Nu hoppas norska webbläsarutvecklaren Opera på tåget genom att erbjuda användarna att skicka sin webbläsartrafik genom en krypterad tunnel, en så kallad vpn. vpn-teknik används till exempel av företag för att låta sina anställda surfa via det interna nätet även när de inte är på jobbet. Men det finns också en uppsjö av tjänster som erbjuder vpn till privatpersoner. De kan användas av olika skäl som till exempel att komma förbi ett företags brandvägg som censurerar en viss typ av trafik, för att skydda dölja din surf när du sitter på ett öppet trådlöst nät eller för få det att se ut som att du surfar från ett annat land.

Hittills har de här tjänsterna ofta kostat pengar och behövt installeras separat. Genom att bygga in tekniken direkt i webbläsaren och erbjuda den gratis hoppas Opera, som idag har en marknadsandel på knappt två procent, bli mer relevant för webbsurfarna. I ett pressmeddelande skriver företaget att det har identifierat vpn som en funktion som, tillsammans med till exempel annonsfilter, bör finnas i en modern webbläsare.

Möjligheten till inbyggt vpn finns ännu så länge i utvecklarversionen av opera, men kommer så småningom till de vanliga versionerna av företagets webbläsare för OSX, Windows och Linux.

Jonas Ryberg

Mer om: Webbläsare Opera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt