Digitalisering

Opera bygger in gratis vpn i webbläsaren

Norska Opera bygger in vpn i sin webbläsare för pc för att skydda kundernas data och integritet.  Tekniken kan användas både för att runda brandväggar och för att dölja surfarens ip-adress.

Publicerad

Säkerhet blir ett viktigare försäljningsargument för it-företag. Den senaste tiden här både Whatsapp och Viber meddelat att de krypterar kundernas meddelanden hela vägen från mobil till mobil. Nu hoppas norska webbläsarutvecklaren Opera på tåget genom att erbjuda användarna att skicka sin webbläsartrafik genom en krypterad tunnel, en så kallad vpn. vpn-teknik används till exempel av företag för att låta sina anställda surfa via det interna nätet även när de inte är på jobbet. Men det finns också en uppsjö av tjänster som erbjuder vpn till privatpersoner. De kan användas av olika skäl som till exempel att komma förbi ett företags brandvägg som censurerar en viss typ av trafik, för att skydda dölja din surf när du sitter på ett öppet trådlöst nät eller för få det att se ut som att du surfar från ett annat land.

Hittills har de här tjänsterna ofta kostat pengar och behövt installeras separat. Genom att bygga in tekniken direkt i webbläsaren och erbjuda den gratis hoppas Opera, som idag har en marknadsandel på knappt två procent, bli mer relevant för webbsurfarna. I ett pressmeddelande skriver företaget att det har identifierat vpn som en funktion som, tillsammans med till exempel annonsfilter, bör finnas i en modern webbläsare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här