Ombudsman ska rädda dataöverföring till USA

2016-02-03 09:04  
Foto: Pixabay

EU och USA har nått en ny överenskommelse som ska se till att företag kan fortsätta att föra över personuppgifter över Atlanten. Avtalet har arbetats fram under press sedan EU-domstolen i höstas ogiltigförklarade de tidigare reglerna.

I oktober förra året ogiltigförklarade EU-domstolen de så kallade Safe Harbour-principerna. Fram tills dess hade de gett företag möjlighet att föra över EU-medborgares personuppgifter för behandling i USA utan att några speciella avtal behövde förhandlas fram.

Principerna, som satts upp av USA:s handelsdepartement, är en samling regler för dataskydd och integritet som var tänkt att garantera att EU-medborgares uppgifter i USA fick samma skydd som enligt europeiska regler. Men EU-domstolen ansåg att principerna inte gav tillräckligt skydd mot till exempel övervakning från amerikanska myndigheter.

För att inte all överföring av data till USA skulle behöva stoppas direkt efter beslutet i oktober gav de europeiska dataskyddsmyndigheterna, den så kallade Artikel 29-gruppen, en tidfrist innan rättsliga påföljder skulle drabba någon. Den fristen gick ut i söndags. Nu rapporterar bland andra Reuters att förhandlare från EU och USA kommit fram till en ny uppgörelse.

Enligt EU-kommissionen ställer den nya överenskommelsen högre krav på amerikanska företag att skydda EU-medborgares personuppgifter och kommissionens vice ordförande Andrus Ansip säger att avtalet för första gången ger EU skriftliga garantier när det gäller begränsningar i övervakning från amerikanska myndigheter. Amerikanska myndigheter tillsätter också en ombudsman dit de Europeiska dataskyddsmyndigheterna ska kunna vända sig med klagomål från EU-medborgare.

För att överenskommelsen ska börja gälla krävs beslut från EUs medlemsstater. Just nu pågår diskussioner inom Artikel 29-gruppen om hur den nya överenskommelsen ska tolkas och ett uttalande från gruppen kan väntas senare i dag eller i morgon.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Mer om: Safe Harbor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt