Oculus Rift får svensk hjälp – utmanar Microsoft?

2015-02-03 13:34  
Oculus Rift får draghjälp av svenska 13th Lab hos Facebook. Foto: TT

Svenska 13th Lab som köptes av Facebook förra året, flyttar nu till Silicon Valley för att jobba med VR-masken Oculus Rift. Tekniken de tar med sig skulle kunna användas för att utmana Microsofts hologramglasögon Hololens.

Petter Ivmark, medgrundare till 13th Lab, ser fram emot att börja jobba med teamet bakom masken Oculus Rift, som Facebook köpte i mars 2014 för 12,8 miljarder kronor.

– Det känns jätteroligt eftersom det passar väldigt bra med vår teknik och vårt team. En av anledningarna till att vi valde Facebook och Oculus är att vi gillar deras driv och ambitioner, och att det är en internationell produkt med potential både på kort och lång sikt, säger han.

Exakt vad 13th Lab kommer att arbeta med hos Oculus kan han inte berätta. Men bolagets specialitet var förstärkt verklighet, det vill säga virtuella bilder som ligger fast mot verkliga objekt.

Det ligger i linje med Microsofts hologramglasögon Hololens, som nyligen visades upp. Oculus Rift är däremot en mask för virtuell verklighet, VR, där verkligheten inte syns, och med andra ord kan 13th Labs kompetens bidra till att vidga Oculus ambitioner till även förstärkt verklighet.

– Både vi och de har en massa bra tankar om vad vi kan göra, säger Petter Ivmark.

Teknikområdet kallas SLAM – Simultaneous Localization and Mapping – vilket innebär att man kartlägger omgivningen i 3D samtidigt som man beräknar var i modellen man befinner sig.

– Vi var väldigt bra på att använda SLAM på apparater med begränsad kapacitet, och sedan har vi utvecklat det ganska mycket. Vi kände att vi låg långt fram, bland annat med noggrannhet och att bilderna inte ska börja driva, förklarar Petter Ivmark.

Som Nyteknik.se tidigare rapporterat har Facebook även köpt företaget Nimble VR som utvecklar en kamera för att följa handrörelser, och knyter dessutom till sig Chris Bregler, professor i datavetenskap vid New York University som kommer att leda forskningen inom bildanalys på Oculus.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt