Ny rapport: Sverige bäst på ”deep tech”

2016-11-30 07:00  
"Sverige har förutsättningarna som behövs för att kunna skapa nya enhörningar", säger Sophia Bendz och Mattias Ljungman från riskkapitalbolaget Atomico. Foto: Kalle Wiklund

Stockholm ligger i topp i Europa när det gäller antalet programmerare per capita med kunskaper inom heta framtidsteknologier som virtuell verklighet och maskininlärning, visar en ny rapport.

För det tredje året i rad har Atomico, ett globalt riskkapitalbolag startat av Skypegrundaren Niklas Zennström och Mattias Ljungman, tagit tempen på den europeiska startup-branschen.

Årets undersökning, som publicerades i dag onsdag, visar att Europa blir allt starkare inom området ”deep tech”, som bland annat omfattar viktiga framtidsteknologier som artificiell intelligens, röstigenkänning, stordata och bildseende.

Under 2015 grundades det 470 nya europeiska uppstartsbolag vars verksamhet kretsar kring deep tech-teknologier, vilket kan jämföras med 347 under motsvarande år – och hittills i år har det spenderats totalt 88 miljoner dollar på uppköp och företagssammanslagningar inom området, framgår av undersökningen.

Sverige och i synnerhet Stockholm har ett rejält försprång när det gäller kompetens inom just ”deeptech”. Enligt Atomico placerar sig den svenska huvudstaden topp fem bland europeiska städer vad gäller flest utvecklare med kunskaper om teknologier som exempelvis självkörande bilar, maskininlärning och självkörande fordon per capita.

Som exempel på Sveriges styrka inom området kan nämnas att Apple valde Lund som plats för sin utvecklingsavdelning som experimenterar med nya tekniker för kartor. Teknikjätten köpte dessutom upp det linköpingsbaserade 3d-kartbolaget C3 Technologies år 2011.

– Det som utmärker Sverige är att finns en stor bredd inom deep tech – allt från Mapillary, som använder artificiell intelligens för att kartlägga världen, till Klarna, som arbetar med maskininlärning för att på sikt kunna erbjuda sina kunder automatisk långivning. I Sverige finns över 50 000 professionella utvecklare, vilket gör detta till en reell framtidsbransch, säger Atomicos Mattias Ljungman till Ny teknik.

Det finns flera bakomliggande faktorer till varför Sverige och Stockholm har kunnat få en så stark ställning på deep tech-fronten. En av dessa är att Sveriges tekniska högskolor och universitet har satsat mycket på forskning inom exempelvis artificiell intelligens, och att vi nu börjar se en allt mer bredare kommersialisering av innovationer som tagits fram av forskare.

– I Sverige har det investerats ungefär 1,8 miljarder kronor i deep tech under åren 2011-2015. Det är mindre kapital än i andra, större städer, men i Sverige har vi varit duktiga på att vi inte alltid behöver få en massa pengar för att bygga framgångsrika företag.

En annan betydande orsak är att Stockholm har blivit en av världens mest attraktiva städer att bo i för utvecklare. Världskända företag som exempelvis Klarna, Spotify och Truecaller gör det lättare att locka talang från hela världen till den svenska startup-branschen.

– Duktiga programmerare har en tendens att attrahera andra duktiga programmerare. Sverige har ett gäng internationella superstjärnor inom utveckling. Det som exempelvis Jan Erik Solem gör med Mapillary lockar till sig kompetens inom artificiell intelligens från hela världen, säger Sophia Bendz, riskkapitalist på Atomico, med en bakgrund som marknadschef på Spotify.

Har Sverige förutsättningar för att skapa fler ”enhörningar”, det vill säga bolag som når en företagsvärdering på över en miljard dollar?

– Absolut. Men jag tror att det är viktigt att titta på utvecklingen över en längre tid, och känna någon panik över att det kanske inte dykt upp några enhörningar på ett år, säger Sophia Bendz.

Vilka områden är ser ni som mest intressanta inom den svenska tech-scenen?

– Sverige har länge varit duktiga på att ta fram innovativa musikbolag, men fintech, detaljhandel och mode är andra områden som vi också är starka inom. Hälsa är ett annat framtidsområde som är högintressant, säger Mattias Ljungman.

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt