Ny kritiserad upphovsrättslag vann omröstning

2018-06-20 12:34  

EU-parlamentets rättsliga utskott har röstat ja till ett förslag om ny upphovsrättslagstiftning. Kritikerna menar att den kan vara slutet för dagens öppna internet.

I förslaget har kritikerna riktat in sig på artiklarna 11 och 13. Den förstnämnda handlar om att medier som producerat material ska få ersättning när de stora internetplattformarna, som till exempel Google och Facebook, länkar till materialet. Försök i den vägen har redan gjorts i Spanien och Tyskland utan större framgång.

Enligt kritikerna uppstår problemet när förslaget ska omvandlas i lag i de 28 medlemsstaterna som kan ha helt olika syn på vad som ska omfattas och vad som egentligen kan kallas för en länk. Är till exempel ett lästips på Twitter tillräckligt för att vara brottsligt?

Kraftiga böter

Mycket hårdare kritik har riktats mot artikel 13, som ställer mycket tuffa krav på webbsajter och sociala nätverk att stoppa uppladdningen av upphovsrättsskyddat material. I dag klarar sig nätjättarna, Youtube och Facebook för att bara ta två exempel, om de efter bästa förmåga försöker att ta bort den typen av material.

Läs mer: Förslag i EU riskerar att ”förstöra internet”

Med det nya förslaget hotar kraftiga böter. Eftersom det är omöjligt att granska allt som laddas upp återstår bara att införa särskilda filter och algoritmer som automatiskt tar bort upphovsrättsskyddat material. Kritikerna menar att detta är startskottet för en total övervakning av internet.

Förstöra internet

Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson sitter i utskottet och röstade nej till förslaget.

"Uppladdningsfilter riskerar att slå undan benen på internet som vi känner det idag. Det finns en risk att många sidor på nätet där människor kan ladda upp foto, video och text inte kommer att ha kommer att ha råd med dessa filter", säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nu föreslås hårdare straff för piratkopiering – sex års fängelse

"Helt lagliga uppladdningar kommer att stoppas eftersom en algoritm inte kan känna igen lagliga undantag från upphovsrätten, till exempel parodier och citat. Internetsidor kommer troligen hellre blockera material än att riskera att bli stämda, och inte släppa igenom saker i tveksamma fall."

Dåligt beslut

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) gör också tummen ner

"Det här var ett riktigt dåligt beslut och en majoritet av utskottet är för obligatoriska uppladdningsfilter. Håller det här sig hela vägen så kommer det ta döden på det internet som vi känner det".

Företrädare för upphovsrättsorganisationerna välkomnar dock förslaget.

Ingen begränsning

– Vi ser absolut inte det här som en begränsning, vi ser det i stället som något som stärker den kraft och de som ligger bakom och skapar det kreativa innehållet, säger Stims vd Karsten Dyhrberg.

Läs mer: Piratkopieringen Nintendo inte kan stoppa

– Det är ingen av de rättighetsinnehavare som vi har på Stim som önskar något slags inskränkning i sättet att yttra sig.

Förslaget till nytt upphovsrättsdirektiv har dock fortfarande en lång väg att gå. Först ska det passera EU-parlamentet och därefter ska medlemsländerna säga sitt.

Mer om: Upphovsrätt EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt