Norrmän redo för FM-nätets död

2016-09-05 07:45  
Foto: Pixabay

Aldrig mer ska någon i Norge behöva svära över brusiga radiostationer. Om ett halvår blir landet först i världen att för gott dra ur sladden för FM-radion. Och försäljningen av DAB-apparater går bra.

En femtedel av alla norska radiolyssnare har investerat i nya digitala apparater under första halvåret i år, enligt branschorganisationen Elektronikkbransjens statistik som släpptes häromdagen.

– Det har varit stabil försäljning av DAB-radior, väldigt höga tal i 3-4 år. Nuförtiden är det bara DAB-apparater som säljs på den norska marknaden, säger Marte Ottemo vid Elektronikkbransjen till nyhetsbyrån NTB.

Tekniksteget känns mindre för många konsumenter i och med att det finns kombinationsapparater, som klarar exempelvis FM-, DAB- och internetsändningar.

Norge ligger, tillsammans med bland andra Storbritannien, långt framme i det som har varit tänkt att bli en global övergång från analoga till digitala radionät.

I Sverige och flera andra länder har framväxten av internetbaserat ljud skapat en tvekan om man över huvud taget behöver bygga separata radionät i klassisk tappning. Svenska DAB-sändningar inleddes på försöksbasis för över 20 år sedan, men sedan dess har i stort sett ingenting hänt.

För drygt ett år sedan, i juni 2015, förklarade kulturminister Alice Bah Kuhnke i Svenska Dagbladet att den svenska regeringen inväntar hur Norge hanterar nedsläckningen av FM-sändarna under 2017.

Och i vidsträckta länder som USA har aldrig ens FM, på grund av sändarnas klena räckvidd, fått en lika stark status som i Europa. Där föredrar många miljoner människor satellitradio, även i bilen. Och DAB-sändarna har ofta ännu sämre täckning än FM.

Det lär dock dröja innan Norges exempel följs på bredare front. Bara några enstaka andra länder i Europa, exempelvis Schweiz och Storbritannien, är i närheten av att sätta sina egna dödsdatum på FM-näten.

Mer om: DAB FM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt