Nordea backar om Swish

2016-09-21 15:46  
Foto: Jörgen Appelgren

Efter Ny Tekniks avslöjande ska Nordea ändra sitt betalsystem för att undvika att röja namnen på kunder med skyddad identitet som använder Swish. SEB kommer dock fortsätta att visa namnen - trots att Swedbank uppger att det är enkelt att åtgärda detta.

I dag onsdag avslöjade Ny Teknik att Nordea riskerar att röja namnen på kunder med skyddade identiteter via den populära betaltjänsten Swish.

Läs mer:

Läs mer: Swish kan röja hemliga telefonnummer

Detta ska delvis bero på att tekniska begränsningar i systemet som Nordea använder för Swish-betalningar gör det svårt att särskilja personer med skyddad identitet från övriga kunder, sade storbanken i en tidigare kommentar.

Nu säger Anders Edlund, produktansvarig för Swish på Nordea, att banken planerar att ändra systemet för att dölja namnen på personerna i den utsatta gruppen.

– Vi har omvärderat vårt tidigare beslut. I och med det här har det blivit synligt att det finns ett behov, även om behovet för dem med skyddad identitet verkar olika. Vi anser att det blir mindre risk för missförstånd om hur tjänsten fungerar, säger Edlund till TT.

Läs mer:

Läs mer: Många reaktioner på Swish-avslöjande

Konkurrenterna Swedbank, Handelsbanken och Länsförsäkringar döljer namnen på personer med skyddad identitet som är anslutna till Swish.

– I grund och botten handlar det om att vi hämtar information från Spar, statens person- och adressregister. Finns det en anmärkning i det registret om att en person har skyddade uppgifter kommer det att synas i vår Swish-app i stället för namnet när en betalning ska genomföras, säger Claes Warrén, presschef på Swedbank, till Ny Teknik.

Har det varit tekniskt utmanande att få till den lösningen?

– För oss på Swedbank har det inte varit svårt att lägga till just den kopplingen till Spar i våra system, nej. Men det är också viktigt att poängtera att varje enskild bank har sina egna tekniska förutsättningar, säger Claes Warrén.

Hos SEB använder man i nuläget samma upplägg som Nordead, vilket i praktiken innebär att namnen på personer med skyddad identitet syns direkt i bankens version av Swish-appen.

Anna Helsén, presschef på SEB, förklarar att beslutet bottnar i att de som skickar pengar ska känna sig säkra på att pengarna kommer till rätt person. Hon säger också att banken upplyser kunderna om att namnet kommer att visas.

– Det vore såklart bäst om det inte på något sätt gick att koppla ihop nummer och namn när det gäller de här personerna. Men man ska också komma ihåg att för att få fram ett namn måste man redan ha tillgång till numret, säger Helsén till TT.

Ni planerar inte att ändra?

– Det är den lösning vi har nu, säger hon.

Icas presstjänst ber att få återkomma med svar på varför namnen visas.

Kalle Wiklund

Mer om: Swish Bank-ID

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt