Nedskalad Google Ara klar i höst

2016-05-23 10:38  

I höst ska utvecklare kunna lägga vantarna på Googles legomobil Ara. Under nästa år ska den vara klar för leverans till vanliga konsumenter.

Utvecklingen av Googles modultelefon Ara har kantats av problem och förseningar, men nu verkar det som om telefonen till slut ska bli en produkt. Under sin utvecklarkonferens I/O meddelande Google att utvecklare kommer kunna lägga vantarna på ett exemplar under hösten och att Ara ska bli en kommersiell produkt 2017. Till skillnad från Googles tidigare mobilprojekt så ska Ara tas fram och tillverkas av företaget själva enligt nyhetssajten Cnet.

Idén bakom Ara är att telefonen byggs upp av utbytbara moduler med olika funktioner som kamera eller extra batteri. Modulerna fästs vi ett "skelett" som håller ihop alla delar. I ursprungsversionen skulle även telefonens radio och processor kunna bytas ut för att ge telefonen längre livslängd. Den idén har Google skrotat i alla fall för den första versionen av Ara och de delarna sitter nu inbyggda i skelettet.

I stället är tanken nu att användaren ska kunna plocka ihop moduler ungefär på samma sätt som han eller hon utrustar sin mobil med olika appar. Google planerar ett program för utvecklare av moduler och hoppas på samma typ av kreativitet från hårdvaruutvecklare som i dag finns hos apputvecklare.

Det kommer inte att vara helt fritt att utveckla moduler för Ara och bara Google-godkända moduler ska acepteras av skelettet. Google är inte först ut med att vilja göra mobilen mer flexibel när det gäller hårdvara. LGs senaste toppmodell har till exempel ett modulsystem med bättre högtalare och kamera och redan i slutet av 1990-talet hade handdatortillverkaren Handspring ett system med moduler för att ge sin handdator nya funktioner som till exempel kamera och telefon.

Google har inte sagt hur mycket Ara ska kosta, men enligt Cnet planeras priset att hamna i den övre regionen av vad smarta mobiler kostar i dag.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt