Nanominnet utmanar flash

2011-03-15 13:33  
Tre minnesbitar uppbyggda av kolnanorör och fasväxlingsmaterial. Den mittersta biten är ”av”, de andra två är ”på”. Foto: Eric Pop

Snabbt, kompakt och supersnålt. Amerikanska forskare utmanar dagens flash med ett nytt nanominne.

En forskargrupp vid University of Illinois har utvecklat en helt ny typ av minne som kombinerar kolnanorör och ett fasväxlande material.  Liksom flashminnet är det ickeflyktigt, vilket innebär att det behåller data när strömmen bryts. Men det är extremt energisnålt, snabbt och lagrar mer data på mindre utrymme.

Att använda fasväxlande material i minnen är ingen nyhet; tekniken har länge pekats ut som ett snabbare och snålare alternativ till flashminnen. Flera halvledartillverkare utvecklar sådana så kallade PCM-minnen där en ström får en legering att växla mellan två faser med olika resistans: en amorf fas med hög resistans och en kristallin med låg resistans.  

Men genom att krympa dimensionerna rejält har Illinoisforskarna lyckats sänka energiförbrukningen till en hundradel. Deras minne byggs upp av kolnanorör med en diameter på några nanometer. Varje rör är avbrutet och i gapet placeras en minimal bit av det fasväxlande materialet.  Då räcker det med en ström på några mikroampere för att få materialet att växla fas.

Hittills har forskargruppen tillverkat och testat några hundra bitar. Nu vill de skala upp tekniken och sänka energiförbrukningen ännu mer. På sikt hoppas de att tekniken ska komma till användning i alla möjliga produkter . Från mobiler och laptops till satelliter och telekomsystem.

Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidsskriften Science.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt