Musks nya Starlink-satelliter skapar himmelska prickar

2020-03-31 11:00  

Sveriges rymdmyndighet Rymdstyrelsen har den senaste tiden fått frågor om konstiga ljusprickar på himlen; ibland i par eller till och med i en lång rad tiotals åt gången.

Är du en av dem som har sett det märkliga ljusfenomenet på himlavalvet så har du sannolikt fått en glimt av Starlink-satelliterna. De är en del av Space X projekt med att förse hela jorden med snabbt bredband från rymden, förklarar Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

"Just nu rör sig nämligen 'Starlink 3' (de satelliter som sköts upp som nummer tre i ordningen) i en bana som gör att de blir synliga från främst södra Sverige", skriver Rymdstyrelsen.

Än så länge fins 297 aktiva satelliter i formation runt jorden, men Elon Musks företag Space X har tillstånd att sända upp 12 000. Förhoppningen är att slutligen ha 42 000 satelliter i omlopp.

Läs mer: Spacex ska skjuta upp turister i omloppsbana

Under 2020 hoppas man driftsätta Starlink i USA och Kanada, och nästa år i resten av världen.

Mer om: Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt