Microsoft sjösätter datacenter på havsbotten

2018-06-07 09:07  

Molnet har nått havsbotten. Microsoft har sänkt ned 864 servrar i havet utanför Skottland.

I veckan sjösatte Microsoft sitt första undervattensdatacenter utanför Orkneyöarna norr om Skottland.

De 864 servrarna är monterade på 12 rack som är inbäddade i en tubliknande kropp som är ungefär lika lång som en vanlig container. Den är fäst vid en stor triangelformad, ballastfylld bas och nedsänkt till havsbotten på drygt 35 meters djup.

Datacentret är utvecklat i samarbete med den franska u-båtstillverkaren Naval Group och kopplas till land med en fiberoptisk kabel för dataöverföring och en strömkabel. Förhoppningen är att centret ska kunna driftas utan underhåll i åtminstone fem år.

Läs mer: Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor

Prototypen i Skottland ingår i ett arbete som kallas för Project Natick och går ut på att ta fram en metod för att snabbt kunna leverera småskaliga datacenter. Tanken är en leveranstid på några månader istället för att bygga ett fullskaligt datacenter vilket kan ta flera års tid.

På det viset kan Microsoft snabbt utöka kapaciteten på sina molntjänster i närheten av havsnära städer eller avlägsna platser i världen där det inte lönar sig med traditionella serverhallar.

”Vårt mål är att snabbt kunna leverera datorkapacitet när våra kunder behöver det, vart som helst på jorden”, säger Christian Belady på Microsofts avdelning för molnstrategi i ett pressmeddelande.

Datacentret sparar energi

En annan uppenbar fördel med att förvara servrarna under vattenytan är naturlig kylning, något som normalt sett står för en stor del av energikonsumtionen i ett datacenter. De tolv serverracken vattenkyls via radiatorer fullpumpade med kallt havsvatten.

Läs mer: Smarta självdraget kan halvera energiåtgången i datacenter

Arbetet med Project Natick har pågått sedan 2014 då Microsoft byggde en första, mindre prototyp i Kalifornien som var i drift under drygt tre månader. Det nya, fullstora centret i Skottland ska vara i drift åtminstone ett år och är till för att undersöka hur hållbart konceptet är både logistiskt, miljömässigt och ekonomiskt sett.

Datacentret drivs på helt förnyelsebar energi från Orkneyöarnas vindkraftverk och undervattensturbiner. Men på sikt hoppas Microsoft göra sina nedsänkta datacenter helt självförsörjande skriver företag i sitt pressmeddelande.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt