Micro säljer nano till bilen

2005-12-13 23:00  

Nu satsar även biltillbehörskedjan Micro på nano. I en serie nya bilvårdsprodukter påstås nanotekniken göra under för bilen. Eller vad sägs om glasbehandlingsmedlet som gör vindrutetorkarna onödiga, antiimmedlet som förhindrar imma på rutan och fälgskyddet som håller hjulen rena?

Glasbehandlingsmedlet utlovas göra vindrutetorkare onödiga.
Generalagenten för de tysktillverkade medlen, Tcnano, säger att "ytorna skyddas med en nanometertunn vatten- och smutsavvisande skyddande sköld". Ytorna blir lätta att hålla rena med bara vatten, eller med enbart små mängder rengöringsmedel, hävdar Bertil Danneker, som är vd för Tcnano.

- Vi har valt att lyfta fram "nano" eftersom det skapar spänning och ger väldigt tydliga fördelar, säger han.

- Nano är det hetaste inom materialforskningen i dag. Men endast ett fåtal produkter har kommit så långt som till lansering.

- Vi är beredda att satsa på det och ta det till den svenska marknaden, säger Bertil Danneker.

Grunden för den nya ytbehandlingen och impregneringen är en speciell brygd av nanopartiklar. Efter att ha sprutats på ytan som ska skyddas, fäster molekylerna kemiskt mot underlaget och polymeriseras till en hård, vattenavvisande yta. Skiktet ska hålla i flera år, till skillnad från vanligt bilvax, enligt Tcnano.

- Nanotekniken gör att det går snabbt, enkelt och är hållbart, hävdar Bertil Danneker.

- Och det är miljömässigt bättre än dagens alternativ.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer