Mäktigast i it-Sverige

En prylbloggare, en fiktiv hacker och skaparen av ett fotoalbum klättrar snabbt i Ny Tekniks rankning av Sveriges mäktigaste it-personer. Samtidigt blir juridiken allt viktigare för branschens framtid. Därför toppas listan av justitieminister Beatrice Ask.

Inser Beatrice Ask att hon just nu har mer it-makt än någon annan i Sverige? Hon har under sitt första år som justitieminister ägnat sig förvånansvärt lite åt illegal fildelning, datalagring och upphovsrätt. Men det är hennes avgörande inflytande över just dessa, för branschen högaktuella och viktiga frågor, som ger henne topplaceringen på Ny Tekniks årliga lista över landets 50 mest inflytelserika it-makthavare.

På justitieministerns bord damp nyligen utredningen "Musik och film på Internet - hot eller möjlighet?" ner. Den är en viktig pusselbit när hon ska forma regeringens fildelningspolitik.

Hon ska också ta ställning till hur stora mängder data som operatörerna ska tvingas lagra. Ett tredje aktuellt problem är i vilken omfattning FRA ska få avlyssna tele- och datatrafik.

Dessutom är frågan om patent- och upphovsrättsskydd för programvara viktig för bland annat Ericsson.

Själv har hon knappast någon djupare erfarenhet av it-frågor. Tjänstemännen får därför viktiga roller i utformningen av detaljerna. Men hon har en tydlig inre ideologisk kompass, och är bland annat en stark förespråkare för ökat integritets- och egendomsskydd.

Nummer två på årets it-maktlista är också en nykomling. Nya Telia Sonera-chefen Lars Nyberg är visserligen gammal i it-branschen, men först nu en av de tyngsta makthavarna på hemmaplan. Han har ett uttalat uppdrag att förnya. Så räkna med att hans inflytande sätter tydliga spår det närmaste året.

Andra uppstickare på listan speglar det ökande inflytandet för sökjätten Google, bloggosfärerna, de sociala nätverken och multimedia.

Bland topp-tio finns därför Nicklas Lundblad, som i dagarna får en tung post på den amerikanska sökjätten Google, med uppdrag att analysera och påverka den nordiska marknaden.

Stort inflytande på landets ungdomar har Linköpingsteknologen Joakim Grönvall, som utvecklar en svensk variant av Facebook, eller rättare sagt ett fotoalbum på nätet, bilddagboken.se.

En udda makthavare är it-branschens Pippi Långstrump - den geniala hackern Lisbeth Salander i Stieg Larssons populära deckare. Vi tror att hon kan locka nya ungdomar till de tomma it-utbildningarna, ett av branschens allvarligaste utmaningar, enligt Ericssons FoU-chef Håkan Eriksson, en av makthavarna i den verkliga världen.

1. (ny) Beatrice Ask.Jusitieministern har just nu ett avgörande inflytande över många viktiga it-beslut, som är juridiska snarare än tekniska. Ett exempel är operatörernas roll i jakten på illegala fildelare, ett annat om operatörerna kan tvingas lagra stora mängder data, ett tredje i vilken omfattning som FRA ska få avlyssna tele- och datatrafik. Dessutom är frågan om patent- och upphovsrättsskydd för programvara viktig för bland annat Ericsson. Lita på att många i it-branschen väntar på besked från Beatrice Ask.

2 (ny) Lars Nyberg.Snabbinkallad ny vd för Telia Sonera med uppdrag från sin finske ordförande att gå hårt fram i Sverige. Hans uppgift är att tänka nytt och snabbt. Stora förändringar är att vänta från Nyberg. Tuffa Igel var för blödig, enligt styrelsen. Kanske får Nyberg också ansvar för en ny strukturaffär - om regeringen lyckas sy ihop någon.

3 (2) Carl-Henric Svanberg.Chef för landets största it-bolag, vars svenska andel krymper. Men än så länge finns de viktigaste delarna kvar i Sverige. I år har Ericsson lyckats utnyttja att konkurrenterna är upptagna av sammanslagningar, och ökat sin andel av den globala marknaden för mobilsystem till imponerande 45 procent. Men det är inte där den stora tillväxten finns. Därför satsar han allt mer på ip-tv och multimediatjänster.

4 (ny) Nicklas Lundblad.Färsk policychef i Europa för giganten Google, med bara två personer mellan sig och vd Eric Schmidt. Han ska förse sökjätten med analyser och politiska råd om den nordiska marknaden. Men också företräda Google mot europeiska myndigheter och företag om upphovsrätt, integritet, patenträtt och frekvenstilldelning. Han sitter dessutom i regeringens nya it-råd, och har ett bra kontaktnät i Bryssel sedan sin tid i it-kommissionär Viviane Redings e-Europa-råd.

5 (4) Lena Jönsson.Generaldirektör på Verva, med uppdrag att effektivisera offentlig sektor. Hon hoppas kunna spara 2,6 miljarder kronor om året av statens utgifter med en ny e-förvaltning. Hon styr också över de statliga ramavtalen för it- och telesystem som i år värderas till närmare åtta miljarder kronor.

6 (ny) Mikael Svärdh.It-branschens svar på bloggaren Alex Schulman. Denne 34-årige maskiningenjör är landets mest inflytelserika prylbloggare. Han startade bloggen Fosfor Gadgets för tre år sedan som ett hobbyprojekt, och har som mest haft upp emot 400 000 besökare. På en dag. Hans lista över världens snyggaste mobiler har citerats av hundratals tidningar världen över och funnits på New York Times förstasida på webben i flera dagar.

7 (ny) Eva Hamilton.Vd för public servicebolaget SVT, med makt över landets populäraste kanaler. Ett inflytande hon utnyttjar i kampen mot mobilbranschen om de åtråvärda frekvenserna, som blir lediga när det analoga tv-nätet släcks. Vägrar låta mobiloperatörerna sända SVTs kanaler innan hon vet om SVT får del av frekvenserna för sina hdtv-sändningar.

8 (7) Rasmus Fleischer.Piratfilosofen, upphovsrättsdebattören och den ideologiska drivkraften bakom Piratbyrån, som drog igång världens största fildelarsajt för musik och film. I USA har The Pirate Bay kallats Hollywoods fiende nummer ett. Där finns alla nya filmer - ofta före premiären. Han bekämpar även filter, övervakning och censur på nätet.

9 (ny) Joakim Grönvall.23-årig vd för snabbväxande communityn bilddagboken.se med över 820 000 unika besökare i veckan, en fördubbling sedan årsskiftet. Sajten är en av de populäraste ungomssajterna, och numera större än Lunarstorm. På bilddagboken har svenska ungdomar hittills lagt upp närmare en halv miljon olika bilddagböcker.

10 (8) Marianne Treschow.Generaldirektör på PTS som, på uppdrag av EUs it-kommissionär Viviane Reding, ska bli ännu tuffare mot dominerande spelare på fler marknader. Hon håller i klubban när licenser auktioneras ut för mer kapacitet till nationella 3g-nät och för regionala wimax-nät.

11 (1) Johan Lindgren.Nytänkande vd för Telenor i Sverige, och Telia Soneras tuffaste utmanare på den svenska telemarknaden sedan köpen av Bredbandsbolaget, Vodafone och Glocalnet.

12 (12) Håkan Eriksson.Ericssons FoU-chef vågar välja bort en satsning på wimax, den trådlösa bredbandstekniken som konkurrerar med 3g. Detta trots att alla konkurrenterna satsar och att Vodafone, en av Ericssons viktigaste kunder, bestämt sig för att testa.

13 (ny) Peder Ramel.Vd för Tre, uppstickaren som driver utrullningen av turbo-3g hårdast av alla operatörer. Blev nyligen först med 7,2 megabit per sekund.

14 (10) Dan Jangblad.Saabs strategichef för teknikutvecklingen styr över bolagets flygplattformar och undervattenssystem. Han är också med och driver utvecklingen i världen av nästa generations nätverksbaserade system, som kallas plug-and-play.

15 (åter) Lena Treschow Torell.IVAs vd sätter äntligen fokus på nätets roll för Sverige i framtiden med projektet Internetframsyn. Nästa vår ska en lista med ett tiotal åtgärdsförslag presenteras.

16 (5) Jan Wäreby.Chef för Ericssons trögstartade tillväxthopp multimedia, som med tjänster för tv, musik och spel vänder sig till kunder som aldrig tidigare handlat från telekomjätten.

17 (ny) Ulf Nilsson.Vd på Volvo IT, som sedan länge har en stark ställning inom industriell it, och som i våras tog ett avgörande kliv in i den offentliga sektorn genom ett avtal med Västra Götalandsregionen.

18 (9) Mårten Mickos.Sedan i våras pratar vd för databasjätten MySQL om börsnotering. Under tiden växer listan med företag som använder hans databas stadigt.

19 (17) Helene Richardsson.It-strateg på Sveriges kommuner och landsting, ordförande i EU-kommissionens expertgrupp för e-hälsa.

20 (18) Lars Liljeryd.Den prisade grundaren av Coding Technologies har gett mobilvärlden bättre ljud i musikmobilerna, och kan även bli räddningen för digitalradion dab.

21 (23) Niklas Zennström.Tecknar stadigt nya innehållsavtal till tv-tjänsten Joost, men har skjutit den skarpa lanseringen till senarei år. Fick nyligen en tredjeplats i Wall Street Journals årliga innovationstävling.

22 (21) Mats Lindoff.Chef för forskning och teknik på det allt hippare och framgångsrikare Sony Ericsson.

23 (22) Patrik Fältström.Internetpionjären med ett stort inflytande både i Sverige och internationellt på frågor om internets infrastruktur. Sitter i regeringens nya it-råd.

24 (ny) Lena Hägglöf.Doldis som ledde arbetet med den senaste it-propositionen. Numera departementsråd i it-politiska frågor. I höst leder hon beredningen om Telia Sonera ska tvingas lägga kopparnätet i ett eget oberoende nätbolag.

25 (ny) Åsa Torstensson.Anonym it-minister, med en statssekreterare hämtad från LRF. Som samtalspartner har hon - för säkerhets skull - i stället tillsatt ett it-råd. Makt har hon, men hittills har hon lagt mest tid och pengar på traditionell infrastruktur som vägar och järnvägar.

26 (ny) Martin Walfisz.Vd på storsatsande spelföretaget Massive Entertainment, som just släppt strategispelet World in Conflict till strålande recensioner. Nu satsar han på att växa från drygt 100 till 300 anställda.

27 (25) Åsa Sundberg.Investerare på Provider Venture, en av landets mest aktiva riskkapital-bolag med tre miljarder satsade kronor. Sitter i styrelsen för it-bolagen Mobilaris och The Cloud.

28 (ny) Crister Fritzson.Vd för Teracom vill se en personlig medieterminal i var mans hand. Har tekniken för tv i mobilen i fokus.

29 (ny) Lisbeth Salander.Den geniala hackern i Stieg Larssons populära deckare kan säkert locka nya ungdomar till landets tomma it-utbildningar.

30 (ny) Ingvar Åkesson.Chefen för Försvarets radioanstalt, FRA, avlyssnar redan i etern. Nu lobbar han hårt för att få signalspana på all datatrafik som passerar svenska gränser.

31 (ny) Rima Qureshi.Som chef för Ericssons globala kundsupport är hon ytterst ansvarig för driften av telekomnät för över en miljard abonnenter i 140 länder.

32 (åter) Gunnar Asp.Vd för kabel-tv-bolaget Com Hem, vars framgångar med triple play - tv, bredband och telefoni från samma leverantör - satte fart på Telias ip-tv-satsning och startade årets tuffaste priskrig.

33 (ny) Rickard Slunga.Svensk vd för Nordisk Mobiltelefoni, som utmanar de etablerade operatörerna med mobilt bredband i glesbygd på gamla nmt- frekvenser.

34 (24) Peter Löthberg.En av världens ledande experter på internet. Han gav sin mamma världens snabbaste internetuppkoppling i somras för att visa vad tekniken förmår.

35 (ny) Peter Kopelman.Vd:n för svenska Microsoft lyckades skrämma iväg 20 it-företag till standardiseringsorganet SIS för att rösta ja till Microsofts omstridda dokumentformat. Det hjälpte inte.

36 (ny) Roger Wallis.Musicerande professor i medieteknik och grafisk produktion på KTH, som sitter i regeringens nya it-råd.

37 (ny) Susanne Möller.Krönikör och recensent på DN Kultur som tar datorspel på allvar. Predikar spelens glädje till de stora massorna.

38 (ny) Daniel Arthursson.Vd för det unga it-företaget Xcerion med eget webbaserat operativsystem som fått stor uppmärksamhet i amerikansk medier.

39 (35) Pär Bergsten.Vd på Nanoradio som lockar både riskkapital och kunder med sin pyttekrets för wlan.

40 (åter) Indra Åsander.Chef för Telia Sonera mobila innehållstjänster, som sneglar på Googles framgångar som annonspelare på nätet, och hoppas på egna reklamintäkter som ägare av mobilnätet.

41 (44) Martin Thunman.Vd för Packetfront som säljer öppna bredbandsnät och fortsätter att växa så det knakar.

42 (49) Hans Wallberg.Basar för världens vassaste datornät - det nya universitetsdatanätet Optosunet för svenska universitet och högskolor.

43 (åter) Helena Nordman-Knutson.Telekomanalytiker på Öhmans som bevakar jättarna Ericsson, Nokia och Telia Sonera. Har Ericssonchefen Carl-Henric Svanbergs öra.

44 (ny) Ingrid Udén Mogensen.Informationssäkerhetsansvarig på Electrolux, och ingår i det nya it-rådet.

45 (ny) Peter Parnes.Sålde tekniken från Luleåföretaget Marratech till Google och blev i samma veva ansvarig för sökjättens svenska FoU-avdelning.

46 (48) Pär Ström.Debattör som står upp för den personliga integriteten i informationssamhället.

47 (39) Katja Ruud.Telekomspanare på analysföretaget Gartner, med örnkoll på Ericsson.

48 (ny) Jan-Erik Solem.Med en teknik som känner igen ansikten på nätet är hans företag Polar Rose en het uppköpskandidat.

49 (ny) Johan Thorstenson.Pedagogisk programledare för Tekno i radions P1. Beskriver det senaste inom it så att vanligt folk förstår.

50 (ny) Ann-Marie Fransson.Förbundsdirektör för den nya branschorganisationen It- och telekomföretagen.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt