Läget i 4G-matchen

2009-10-20 14:25  
Ny Teknik kikar bakom kulisserna i 4G-matchen. Foto: Colourbox

Ny Teknik tittar bakom kulisserna och här är Telia Soneras inofficiella dom över Ericssons och Huaweis 4G-utrustning, i Stockholm och Oslo.

Redan i maj levererade Ericsson och Huawei sina första 4G-basstationer till Telia Soneras nät i Stockholm och Oslo. Ambitionen var, och är fortfarande, att lansera den nya tjänsten i de två huvudstäderna tidigt nästa år. Under förutsättning att det finns tillgång på bra usb-modem för 4G.

För de två huvudkonkurrenterna är Telia Soneras två 4G-nät verkliga prestigeprojekt.

Det gäller för Ericsson och Huawei att lyckas med tekniken och bli klara enligt tidplan.

För närvarande är det oavgjort mellan de två konkurrenterna, enligt uppgift till Ny Teknik.

Det står alltså än så länge 1-1 i matchen mellan de två kombattanterna.

”Ena veckan är Ericsson före, nästa är det Huawei”, säger en person med god kännedom om projekten. ”Det är ett verkligt race, en strid på kniven”,

Enligt uppgift till Ny Teknik har Ericsson haft ett antal buggar i sin 4G-utrustning.

”Visst har Ericsson haft buggar, men det har inte varit några svåra problem. Och deras utvecklingsingenjörer har löst problemen efter hand. Buggar finns alltid i nya system”, säger personen med insyn i projekten.

Enligt samma uppgiftslämnare är Ericsson uppe i ”väldigt höga bit-hastigheter nu. En bra bit över 100 megabit/sekund”.

Sverige är tidigt ute med 4G. Men det finns över tio operatörer som siktar på att lansera 4G nästa år. Bland annat den amerikanska mobiljätten Verizon och japanska NTT Docomo.

Så långt ifrån klart att Telia Sonera blir först med sin kommersiella premiär.

Men först i Sverige lär Telia bli – om inget oförutsett händer.

Telenor och Tele2 räknar med att börja lansera sina 4G-tjänster i slutet av 2010. Deras landstäckande 4G-nät ska vara klart 2013. Och landets fjärde 3G-operatör, Tre, väljer att avvakta med 4G för att i stället satsa ytterligare några år på sitt allt snabbare turbo-3G-nät.

Mer om: 4G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt