Lagade datorn genom tvätt i diskmaskinen

2015-05-11 09:52  
Datorn fick nytt liv efter brunsåsdebaclet genom ett tur i diskmaskinen hos teknikern Lars Avellán. Det är inte diskmaskinen på bilden som nämns i artikeln. Foto: TT

Vad gör man när tonåringen spillt ut brunsås över datorn? Teknikern Lars Avellán löste problemet genom att köra den i diskmaskinen.

Att köra en dator i diskmaskinen låter inte som något man bör rekommendera. Men i bland kan det var precis vad som behövs för att liv i den på nytt. Det vet Lars Avellán i Enebyberg. Han tog till tricket när tonåringen ätit framför sin bärbara dator och spillt brunsås över hela tangentbordet. Efter det fungerade bara hälften av tangenterna.

- Jag tog då bort skärmen, batteriet samt hårddisken och körde den i diskmaskinen (utan diskmedel), säger Lars Avellán.

Nästa steg blev en timma i torkskåpet. Under de följande två dygnen stod datorn sedan och torkade i rumstemperatur.

- Det är ju vanskligt att strömsätta fuktig elektronik och jag ville vara säker på att den var helt torr. Därför varierade jag också sättet som datorn stod på.

Sedan monterade han ihop datorn och allt fungerade som innan skadan. Och sonen blev lättad och glad.

- Elektronik brukar tvättas i vatten efter lödstationerna, så det är egentligen inget konstigt. Men många blir förvånade när jag berättar vad jag gjort, säger Lars Avellán.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt