Kvinnor kan få it-studielån avskrivna

2015-12-01 06:02  
Grafik: Jonas Askergren

Könsbalansen på IT-utbildningar kan jämnas ut med erbjudanden om avskrivna studielån för kvinnor, enligt Digitaliseringskommissionen. Och myndigheter bör i första hand kommunicera digitalt

I ett betänkande pekar kommissionen ut ytterligare elva åtgärder och sex strategiska områden som man anser staten ska prioritera för att säkerställa att Sveriges digitala omställning blir framgångsrik.

En treårig utfasning av så kallad fysisk post från statliga myndigheter och en övergång till att det normala i stället blir digital kommunikation, är ett förslag i betänkandet, som TT har tagit del av.

Det beräknas ge en statsfinansiell besparing på 1,4 miljarder kronor på tio år. Dessutom tror kommissionen på en positiv miljömässig effekt, med en nedgång för svenska koldioxidutsläpp med 60 000 ton. Det motsvarar utsläppen från 30 000 bensinbilar under ett år.

Läs mer:

Läs mer: Digitalutredning: "Vi måste bli mer it-jämställda"

Ett annat förslag är att införa ett system för omfattande låneavskrivning för underrepresenterade kön på vissa IT-utbildningar. Förslaget är att börja skriva av lånen för sex terminers studier för underrepresenterade kön efter examen tills det att minst 30 procent av studenterna tillhör det underrepresenterade könet.

”Incitamentsprogrammet bör införas för de högre IT-utbildningar som har en könsbalans på under 15 procent av underrepresenterat kön”, skriver Digitaliseringskommissionen.

Betänkandet ska presenteras för IT-minister Mehmet Kaplan (MP) på tisdagen.

Läs mer:

Läs mer: Fortsatt ojämställt i it-bolagen

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt