Kritiserad app bättre än p-piller – för vissa

2016-04-25 16:56  
Fertilitetsappen visade bättre resultat än p-piller i en granskning. Foto: Jonas Ekströmer / TT

En graviditetsapp kan vara effektiv som preventivmedel, enligt en ny studie. Men det bygger på att den som använder den verkligen har ”järnkoll”.

(Artikeln har uppdaterats)

Den populära svenska fertilitetsappen Natural cycles är effektiv, skriver Dagens Nyheter. Men det bygger på att kvinnan använder den på rätt sätt. I så fall, vid perfekt användning, skulle appen resultera i 0,5 oplanerade graviditeter per 100 kvinnor under ett år, medan p-piller resulterar i 0,3 graviditeter.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften European journal of contraception and reproductive health care. Den är finansierad och skriven av bland andra grundarna av företaget bakom appen.

Tidigare marknadsfördes appen som ett preventivmedel, men det satte Läkemedelsverket stopp för i slutet av förra året. Myndigheten gav då företaget ett föreläggande att sluta med det.

– Anledningen då var att dokumentationen vi fick från företaget inte stödde de här påståendena, säger Johan Sällström, utredare på Läkemedelsverket.

Myndigheten utövar tillsyn över den här marknaden och kan gripa in och granska om marknadsföringen kring produkten skulle ändras igen, med hänvisning till den nya studien.

I dag är appen godkänd som en fertilitetsmonitor, men företagets mål har alltid varit att den ska bli en rekommenderad preventivmedelsmetod, säger Raoul Scherwitzl, vd och en av appens grundare, till TT.

– Nu jobbar vi för att bli godkända som ett preventivmedel och den här studien är ett viktigt steg på vägen mot det, säger han.

Enligt Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, bygger graviditetsappar på att den som använder den vet vad hon gör.

– Om man har järnkoll verkligen, då kan det funka jättebra. Jag tycker man ska fråga sig själv vad som händer om man skulle bli gravid. Skulle det inte vara en katastrof, då kanske det här passar bra. Men vore det jättehemskt ska man nog använda en annan metod, sade hon till TT nyligen.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt