Digitalisering

Kolla in kvarteret i 3d innan huset byggs

Det nya kvarteret Husaren i Örebro som 3d-modell. Foto: Spotscale
Det nya kvarteret Husaren i Örebro som 3d-modell. Foto: Spotscale

Drönare och 3d-modellering ger nya möjligheter att visa hur en ny byggnad passar in i miljön. Ett utvecklingsföretag i Linköping satsar på tekniken och har fått flera byggbolag som kunder.

Publicerad

Hur kommer det nya huset att passa in i miljön när det står klart? Arkitekter, byggare och samhällsplanerare har i dag helt nya möjligheter att se en planerad byggnad innan spaden satts i marken.

Linköpingsföretaget Spotscale utvecklar bildbehandlingsteknik för att 3d-modellerna ska bli så realistiska som möjligt.

Företaget använder drönare för att fotografera miljön där huset ska byggas in i minsta detalj. Av bilderna byggs en 3d-modell där den nya byggnaden sedan läggs in för att se hur den passar in i den befintliga miljön.

Ny Teknik har tidigare beskrivit tekniken.

Ett av de företag som testat tekniken är Örebrobostäder. På en film kan man se hur det nya kvarteret Husaren kommer att passa in i sin omgivning.

- Kraven på att vi kan visa upp hur nya byggnader kommer att se ut i sitt sammanhang ökar hela tiden, säger Peter Palmgren, Fastighetsutvecklare på Örebrobostäder.

Genom en realistisk 3d-modell kan alla som berörs få än bättre bild av slutresultatet.

- Det gäller både medborgare i staden och personer som är intresserade av att hyra en bostad eller en lokal, säger Peter Palmgren.

Arkitektens modell av huset har i det här fallet filats till för att passa in i modellen.

- Vi har även ljussatt så att det går att se reflektioner i fönster och skuggningar, säger Spotscales vd Ludvig Emgård.

Han säger att det finns ett stort behov av nya verktyg för visualisera förändringar i stadsmiljön och att företaget, som grundades 2013, har flera byggbolag på kundlistan.