Känn igen fågelsången med ny app

2016-04-08 07:48  
Vem är det som kvittrar? Foto: Pixabay

Jordbruksverket satsar på app för att förstå de bevingade vännerna bättre.

Gulsparven räknar till sju och ormvråken har en jamande, klagande sång. Med en ny app från Jordbruksverket går det att lära sig hur odlingslandskapets fåglar låter.

Myndigheten är långt ifrån ensam om att utveckla appar för igenkänning av fågelsång. Svenska Kvitteromat är ett exempel medan Warblr och Chirpomatic är mer anpassade för en brittisk publik.

Jordbruksverkets Lärkvitter innehåller läten för 39 arter som förekommer i det svenska odlingslandskapet. I appen finns även handfasta tips och råd om vad lantbrukare och andra kan göra för att gynna fåglarna.

Gulsparven gillar exempelvis om bonden sparar en remsa med otröskad spannmål vid åkerkanten. Ormvråkarna kan uppskatta byggen av höga sittpinnar med tvärslån där de kan sitta och spana efter sorkar.

TT:s reporter testade även Lärkvitters "quiz", där användaren får lyssna på en fågelsång och försöka lista ut vilken art av fyra som sjunger. Åtta rätt av tio blev resultatet, som bland annat gick ut på att pricka in ängshökens läte där även näktergal, tofsvipa och röd glada var alternativ.

Jordbruksverket har också samlat mycket information om appfåglarna. Till exempel får man veta att buskskvättan matar sina ungar upp till 400 gånger per dygn och att det snart är hög tid för hus- och ladusvalorna att landa i Sverige efter en superlång resa från Afrika.

Mer om: Mobilapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt