It-problem på Nya Karolinska sätter stopp för forskare

2017-12-27 15:53  
Vårdterminaler på barnonkologen under pressvisningen av nybyggda Nya Karolinska Solna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Upprepade it-haverier på det högteknologiska Nya Karolinska sjukhuset har tvingat upp sjukhuset i stabsläge, fått patienter omdirigerade och gjort att hjärtövervakningssystemet, telemetrin, inte fungerat som det ska.

Men it-problemen sätter nu även stopp för forskare. Patientsäkerheten går inte att säkerställa när belastningen för datanätet ökar när 800-900 forskare flyttar in, skriver forsknings- och utvecklingsdirektören Jan Hillert i ett mejl till sina medarbetare som Dagens Nyheter har tagit del av.

Därför skjuts flytten till den nya forskningsbyggnaden Bioclinicum upp. Flytten skulle skett den 10 januari.

– Ur forskarnas perspektiv är det ytterst besvärande och problematiskt. För vården är det ett allvarligt problem, säger Stanley Holsteiner, chef för programkontoret på NKS, till tidningen.

Detta är NKS

Nya Karolinska Solna kommer att bedriva högspecialiserad vård för svårt skadade och sjuka patienter. Sjukhuset har tagit åtta år att bygga och ska stå färdigt 2018. Det är en de största sjukvårdssatsningarna någonsin i Sverige.

Den nybyggda verksamhetsytan omfattar 330 000 kvadratmeter, fördelade på upp till tolv våningsplan.

Sjukhuset kommer att ha 730 vårdplatser för inlagda patienter där alla patienter får enkelrum med egen dusch och toalett och plats för en anhörig att övernatta.

Sjukhuset är dubbelt miljöcertifierat

Nya Karolinska Solna har blivit dubbelt miljöcertifierat för sina energi- och miljölösningar.

Den ena certifieringen, för Miljöbyggnad, omfattar energi, material och inomhusmiljön och fokuserar på bland annat dagsljus och inomhusklimat.

Den andra certifieringen, LEED, ”Leadership in Energy and Environmental Design”, bedömer både inomhusmiljö och utomhusmiljö.

Nya Karolinska Solna är det första sjukhuset i Sverige som har certifierats enligt båda systemen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt