It-jättarnas segertåg fortsätter: ”Starka rapporter”

"Överlag starka rapporter", kommenterar en expert torsdagskvällens kvartalsrapporter från Amazon, Apple, Facebook och Google. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

När några av världens största företag lagt korten på bordet är resultatet tydligt: it-jättarna går som tåget. Och det påverkar även resten av börsen. ”Börjar vi se att de inte levererar kan det smitta av sig”, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

Under torsdagskvällen var det dags för fyra av de fem så kallade Faang-bolagen att presentera sina kvartalsrapporter: Facebook, Apple, Amazon och Google.

– Det är överlag starka rapporter. Bolagen klår förväntningarna på både försäljning och vinst, och då ska man komma ihåg att förväntningarna är högt ställda från början, säger Maria Landeborn.

De fyra it-bolagen har alla varit pandemivinnare, men på olika sätt.

– Amazons affärsidé, att få varor levererade utan att träffa någon, är den perfekta i en pandemi. Nya grupper handlar på nätet och tittar man på undersökningar säger folk att de kommer fortsätta att göra det även efter corona, säger Maria Landeborn.

Bolaget, som nyss gjort entré i Sverige, ökade sin omsättning till 96,2 miljarder dollar – eller 860 miljarder kronor. Amazon är det bolag i Faang-skaran som gått bäst på börsen i år, och både e-handeln och molntjänsten har imponerat.

Tillfällig coronaeffekt

En annan coronavinnare är Facebook, som nu samlar 3,2 miljarder månatliga användare inom Instagram, Messenger, Whatsapp och Facebook. Vinsten blev mer än 40 procent bättre än väntat.

– Folk sitter hemma och får inte resa, då är Facebook i en perfekt position. De visar en stark tillväxt i antalet användare, och då kan man sälja fler annonser, säger Maria Landeborn.

Läs mer: Svenska Amazon sålde elchockvapen och pepparsprej

Men det finns orosmoln på Facebook-himlen.

– När restriktionerna lättar kommer man att umgås mer igen och då kan tillväxten delvis gå tillbaka. Det är en skillnad mellan Amazon och Facebook, om coronaeffekten är permanent eller tillfällig, konstaterar Maria Landeborn.

Lägre telefonförsäljning

Apples kvartalsrapport visade en ökad vinst, men en lägre försäljning av Iphone än prognosen. Men man bör inte lägga för stor vikt vid det, enligt Maria Landeborn.

– För Apple är kvartalet förhållandevis ointressant. Det är årets sista kvartal som är det viktiga, när kunderna julhandlar. Dessutom lanserades en ny Iphone i oktober, och folk tenderar att skjuta upp köp av ny telefon när man vet att en ny modell är på gång, säger hon.

Ett huvudbry för Apple-vd:n Tim Cook är bråket om den avgift som Apple tar ut för köp och prenumerationer i programbutiken App Store. Fortnite-skaparen Epic Games och svenska Spotify är två bolag som offentligt protesterat mot Apple.

– Detta räknar jag med kommer att få varaktiga effekter. Apple kommer säkerligen kämpa för att dra ut på rättegångsprocesserna så länge som möjligt. Men jag tror varumärket kan ta stryk i det längre perspektivet, säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye.

Juridisk tvist

Det Faang-bolag som har presterat sämst på börsen i år var också det som rusade mest efter rapporten: Alphabet, moderbolag till Google.

– Alphabet visar en stark rapport och ser en bättre annonsmarknad och efterfrågan på molntjänster, säger Maria Landeborn.

Bolaget har dock en juridisk tvist med det amerikanska justitiedepartementet på halsen, eftersom departementet anser att Google kan bryta mot konkurrenslagar.

Men stämningen behöver inte innebära någon katastrof för bolaget.

– Det som kan ske – om moderbolaget tvingas delas upp i olika delar – kan snarare vara positivt. En uppstyckning skulle tydliggöra de stora värden som finns i dotterbolagen, exempelvis Youtube. Många som tittar på värderingar skulle säga att Google är billigast av de stora techbolagen, säger Tomas Otterbeck.

"Spelar stor roll"

Efter årets kursrusningar utgör de stora amerikanska teknikbolagen en väldigt stor del av USA-börsen. Faang utgör exempelvis drygt 17 procent av New York-börsens breda index S&P 500.

– Eftersom techjättarna utgör så stor del av börsen har pensionsfonderna stora innehav i dem. Hur det går för dem spelar stor roll för alla, säger Maria Landeborn,och fortsätter:

– Techbolagen har också drivit stora delar av börsuppgången sedan botten. Börjar vi se att de inte levererar kan det smitta av sig på hela börsen.

Fakta: Faangbolagen i siffror

Faang är en förkortning för några av de största amerikanska it-bolagen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (före detta Google). Facebook, Apple, Amazon och Alphabet kom alla med sina rapporter samtidigt, på torsdagskvällen.

Alphabet (Google)

Börsvärde: 1 040 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 10,2% (A-aktien)

Kursutveckling senaste fem åren: + 105% (A-aktien)

Omsättning förra kvartalet: 38,3 miljarder dollar.

Apple

Börsvärde: 1 950 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 48%

Kursutveckling senaste fem åren: + 270%

Omsättning förra kvartalet: 59,7 miljarder dollar

Facebook

Börsvärde: 767 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 32%

Kursutveckling senaste fem åren: + 172%

Omsättning förra kvartalet: 18,7 miljarder dollar

Amazon

Börsvärde: 1 590 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 67%

Kursutveckling senaste fem åren: + 405%

Omsättning förra kvartalet: 88,9 miljarder dollar

Henning Eklund/TT

Åsa Johansson/TT

Mer om: Apple Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt