Iran får uran till första reaktorn

2005-02-28 08:29  

Iran och Ryssland undertecknade på söndagen det omstridda avtalet om leverans av kärnbränsle till Irans första kärnreaktor. Leveranserna börjar när reaktorn är färdigbyggd nästa år.

Mot USA-regeringens uttryckiga vilja skrev Ryssland och Iran på söndagen under leveransavtalet av kärnbränsle till Irans första kärnreaktor. Den byggs av ryska tekniker i provinsen Bushehr.

Enligt avtalet ska också bränslet skickas tillbaka till Ryssland när det är utbränt. Frågan om vad Iran skulle kunna göra med uran har oroat såväl USA som EU. En upparbetningsanläggning finns i landet, med vilken det är möjligt att framställa vapenplutonium.

Efter en uppgörelse med EU i höstas har Iran gått med på att tillfälligt stoppa användningen av anläggningen, men Iran vägrar att skrota den.

Reaktorn i Bushehr är av rysk typ och byggs av ryska tekniker. Den kommer att få effekten 1000 MW. Det är oklart när reaktorn är färdigbyggd och klar för provkörning, uppgifter talar om någon gång nästa år.

Enligt ryska utrikesministeriet kommer inga leveranser att ske till Iran förrän reaktorn är klar att testköras, meddelar nyhetsbyrån Interfax.

I de iranska energiplanerna ingår ett kärnkraftprogram som omfattar sju reaktorer med effekten 1000 MW vardera.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt