Internetexperten: Övervakningen värre än vi trodde

2013-09-10 09:02  
Jari Arkko, ordförande i IETF och forskare på Ericsson i Finland.

Internets arkitekter oroas av uppgifterna om massavlyssning:<br/> – Vi visste att signalspaning av individer och verksamheter förekom – men överraskas av den avslöjade skalan, säger nyckelpersonen Jari Arkko.

Han är expert på internets arkitektur och anställd på Ericssons forskningscenter i Jorvas i Finland.

Samtidigt är han ordförande i Internet Engineering Task Force eller IETF – en av de tyngsta arbetsgrupper som arbetar med teknik- och standardfrågor som rör internet.

När Ny Teknik når honom i helgen berättar han att alla i gruppen är ”mycket bekymrade” över avslöjandena i sommar kring de amerikanska och brittiska signalspaningsmyndigheternas övervakningsmetoder.

– Vi bryr oss alla om internet och att servicen ska vara trovärdig, betonar Jari Arkko.

Enligt uppgifterna samlar NSA (amerikanska signalspaningsmyndigheten) och GCHQ (motsvarande i Storbritannien), i samarbete med operatörer i världen, in stora trafikströmmar av rådata i bulk och häller in den i databaser.

Sådan massavlyssning gick, enligt Jari Arkko, inte att förutse när många av internetprotokollen designades.

Nyheten att underrättelsemyndigheterna enkelt kan knäcka kommersiella krypteringslösningar – som skulle vara säkra – eftersom de försvagats på uppdrag av NSA och GCHQ tär likaså på användarnas förtroende för internet.

Det är Jari Arkko mycket medveten om.

– Redan 1996 slog IETF i ett teknikdokument fast att kryptering av kommunikationen är ett viktigt medel till skydd för privatlivet, säger han.

IETF arbetar redan i dag med en starkare version av kommunikationsprotokollet (Transport Layer Security 1.3) som ska öka säkerheten.

Nya förslag och åtgärder är att vänta, konstaterar Jari Arkko. En het diskussion kring ”attackerna” pågår också på gruppens e-postlista, som samlar nätarkitekter och forskare över hela världen, med olika idéer om vad man nu bör göra.

– Vi samtalar om hur vi ska hantera den potentiellt nya hotmodellen som framkommit, så att den tas i beräkningen när framtidens internetprotokoll ska designas, säger Jari Arkko.

I går måndag gick också Internet Society:s vd Lynn St Armour ut och sa att om avslöjandena är sanna så undergrävs hela den tekniska grunden för internet.

Hon betraktar statligt dirigerade systematiska attacker mot säkerheten på internet som ett hot mot internets tillväxt och ”dess ekonomiska, innovativa och sociala potential”.

De här styr över internettekniken

  • IETF – Internet Engineering Task Force – en stor arbetsgrupp med tekniker och forskare från hela världen som diskuterar och sinsemellan kommer överens om vilken teknik och nätarkitektur som bör användas på internet. Tar fram dokument kring standarder på Internet, RFC (Request for Comments). Arbetet sker oftast via e-postlistor, men gruppen träffas också tre gånger per år. Nästa gång det sker blir i Vancouver i november.

  • IESG – Internet Engineering Steering Group – granskar förslag från IETF och godkänner förslag på standarder. Jari Arkko är för övrigt ordförande både i IETF och för IESG.

  • ISOC – Internet Society – moderorganisation där IETF och IESG ingår. ISOC är en ideell förening med säte i USA som bland annat förvaltar och utvecklar internet.

Mer om: Övervakning NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt