Intel vill stoppa internet i fickan

2008-06-10 23:00  

Nu ska internet ner i fickan på allvar. Halvledarjätten Intel hoppas att en helt ny typ av små internetapparater äntligen ska ge en fick-webb som håller måttet.

- Det mobila internet som det ser ut i dag ligger flera år efter utvecklingen på pc. Inte ens en smartphone eller en handdator kan i dag erbjuda en tillräckligt bra internetupplevelse, säger Jon Jädersten, nordisk marknadschef på Intel.

För att åstadkomma en bra internetupplevelse behövs små, strömsnåla apparater med hög prestanda. Den här teknikutvecklingen ska resultera i en helt ny marknad av mobila produkter - Mobile Internet Devices eller Mid, som Intel kallar dem.

För ändamålet lanserade Intel under våren en ny processor kallad Atom, med prestanda

i klass med datorn på skrivbordet, men i ett betydligt mindre format och framförallt strömsnålare. Även Intels konkurrent Via tror på den här utvecklingen och har tagit fram en motsvarande processorfamilj kallad Nano.

Flera tillverkare har presenterat prototyper på apparater. Bland annat Asus uppmärksammade lilla Eee PC, som nyss lanserats i Sverige med en äldre och hungrigare processor.

De flesta har Linux som operativsystem. Linux tar mindre plats än Windows och ger tillverkaren möjlighet att själv definiera användarmiljön, beroende på om det främst är exempelvis en navigator eller en apparat för kommunikation.

Gemensamt för de nya produkterna är att de, liksom mobiltelefoner, kommer att vara uppkopplade. I Europa kommer det främst att handla om 3g. Den konkurrerande Wimax-tekniken som Intel satsat hårt på, har inte fått samma genomslag.

- Teknikerna måste kunna samexistera. För oss är det viktigare att det finns någon typ av mobilt bredband, till en rimlig kostnad, än att det ska vara just Wimax, säger Jon Jädersten.

I dag är den brittiska processorn ARM vanlig i mobiltelefoner och smartphones och vissa har pekat ut Atom som en allvarlig konkurrent till ARM. Men Jon Jädersten är noga med att påpeka att Atom inte är en processor för mobiltelefoner - än.

- Vi siktar mot utrymmet mellan bärbara datorer och smartphones. Atom levererar prestanda för att köra de applikationer och det internet som du ser på din pc, men i ett mindre format. Vi fortsätter att jobba mot mindre och mindre format.

Malin Ulfvarson

Flera använder Atomprocessorn

*Flera tillverkare har -presenterat kommande modeller med Intel Atom-processorn.

Aigo MID

Skärm:4,8 tum.

Upplösning: 1 024?×?600 pixlar.

OS: Linux.

Minne:512 MB.

Lagring:3 GB.

Vikt: 300 gram.

Övrigt: Webbkamera.

Cirkapris:

LG XNote

Skärm: 4,8 tum.

Upplösning: 800?×?480 pixlar.

OS:Windows Vista.

Minne: 1 024 Mb.

Lagring: 40 GB.

Vikt:590 gram.

Cirkapris:

Asus Eee PC

Skärm: 7 tum/8.9 tum.

Upplösning:800?×?480 pixlar.

OS: Linux/Windows.

Minne:512 MB/1 GB.

Lagring: 4 GB flash/12 GB.

Vikt: 920 gram.

Cirkapris: 399 euro.

Acer Aspire One

Skärm:8,9 tum.

Upplösning:1 024?×?600 pixlar.

OS:Linux/Windows XP.

Minne: 512 MB – 1,5 GB.

Lagring:8 GB flash/40 GB hårddisk.

Vikt: 995 gram (med Flashminne).

Cirkapris: 3 000–4 000 kronor.

Segt som sirap

Även i dagens mest avancerade mobiler är internet en trög upplevelse, trots mobilt bredband. Snabba processorer är för ström-krävande för de små batterierna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt