Inget vidare liv i Windows Live

2006-09-12 23:00  

Microsofts nätsatsning Windows Live går trögt. I kampen mot Googles alla nya online-program tvingas Microsoft döpa om gamla tjänster och återlansera dem. Ny Teknik har tittat närmare på tjänsten med det långa namnet Windows Live Onecare Safety Scanner.

Det finns nu fyra "live"-tjänster för svenska användare, samtliga omgjorda från befintliga tjänster eller program (tidigare namn inom parentes). Förutom Safety Scanner (Safety center), så är det Live Spaces för att göra bloggar (MSN Spaces), Live Messenger för direktmeddelande (Windows Messenger) och Live Search (MSN Search). Idén bakom "live"-satsningen är att allt ska vara tillgängligt via en webbläsare.

Efter att Microsoft fått kritik för att de tar betalt för säkerhetsskanning av pc-datorer i tjänsten Onecare, lanseras nu i stället Safety Scanner, som är gratis. Det söker efter och tar bort virus och spionprogram, tar bort onödiga filer från hårddisken och registret, samt defragmenterar hårddisken.

Allting görs av program som via en webbplats installeras i bakgrunden, men det finns inga program att använda när datorn är bortkopplad från internet.

Det går att köra en totalgenomgång av datorn, eller välja enskilda delmoment. Bara att skanna efter virus och spionprogram tar flera timmar, så det kan vara bra att slippa göra det när datorn används till annat.

Datorrensningen är egentligen bara Windowsfunktionen "Diskrensning" utökad med en rensning av det så kallade registret. Men det lämnas inga besked om vilka filer eller registernycklar som anses onödiga.

Defragmentering är också ett Windowsprogram som finns i alla datorer redan. I den nya "live"-tjänsten "Finjustering" visas inte längre någon bild av hur de defragmenterade filerna ligger, eller vilka filer som inte går att defragmentera. Det syns bara en förloppsindikator, som segar sig fram i någon timme om det vill sig illa.

När de olika tjänsterna arbetat färdig gäller det att klicka ur en ruta om man inte vill att omfattande information om datorn ska skickas till Microsoft.

För att kunna använda gratistjänsten krävs att man använder webbläsaren Internet Explorer i version 6 eller senare.

Det finns ingen support att vända sig till med frågor för den som är osäker. Microsoft anser att eftersom det är en gratistjänst så får man nöja sig med de frågor och svar som finns på webbplatsen.

För engelskspråkiga användare finns det några fler "live"-tjänster att prova i utvecklingsversioner. Det är exempelvis Family Safety för att filtrera bort "farliga" webbadresser, Gallery för att grafiskt smycka ut "live"-tjänsterna, Writer för att grafiskt redigera sina blogginlägg, Office för företag som snabbt vill ha webbplats och webbsidor, Mail för e-post och Mail Desktop för att läsa e-posten utan internetanslutning.

Det går inte att prova dessa tjänster utan att bli av med webbläsarens specialanpassning för svenska.

Nästa tjänst för svenska användare blir Live.se, en sida som ska gå att göra personlig med nyheter, klocka och liknande, ungefär som Googles "Personalized home".

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt