Icann släpper domännamnen fria

2011-06-20 09:51  
Enligt Icann ska sättet att sökoptimera och hitta information förändras radikalt. Foto: Scanpix

Internet ska genomgå en ”historisk förändring”. Sättet att sökoptimera och hitta information ska förändras radikalt. Det lovar nätets ordningsväktare Icann.

Icann, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, organet som bland annat ansvarar för hur adresserna ser ut på internet har efter sex års diskussioner beslutat att förändra systemet för domännamn.

Idag tillåts 22 stycken suffix för så kallade generiska domäner så kallade gTLDs  som som .com, .org samt omkring 250 internationella som .se och .uk.

Men nu ska det bli möjligt för företag som Google ha få sitt alldeles egna toppdomän som till exempel google.mail och därmed slippa vår tids typiska .com-suffix.

Priset för en egen toppdomän har uppskattats till omkring 1,2 miljoner kronor.

- Icann har öppnat Internets namngivningssystem för att släppa lös den mänskliga fantasin. Dagens beslut respekterar gruppers rätt att skapa nya toppdomännamn på vilket språk eller skript som helst. Vi hoppas att detta tillåter domännamn att bättre tjäna mänskligheten, säger Rod Beckstrom, president och CEO för Icann, i ett pressmeddelande.

Från den 12 januari till den 12 april 2012 är det fritt fram att ansöka om nya toppdomännamn hos Icann. En stor kampanj för att marknadsföra beslutet är att vänta inom kort.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt